Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

Fråga experten: Ramlade med cykeln – är det en arbetsskada?

Jag körde omkull med cykeln på vägen till jobbet och gjorde illa knäet. Hittills har jag varit borta två veckor från jobbet, och det lär bli minst fyra veckor till. Nu undrar jag om det klassas som en arbetsskada och vilken ersättning jag kan få? Måste jag själv ansöka om ersättning?

Publicerad: Uppdaterad:

Svar: Om du skadat dig på väg till jobbet och blir sjukskriven har du först och främst rätt till sjuklön som arbetsgivaren betalar de 14 första dagarna. Därefter betalar Försäkringskassan sjukpenning. Du är också försäkrad genom den statliga arbetsskadeförsäkringen, som kan ge ersättning i form av bland annat arbetsskadesjukpenning och livränta. Anmälan om skada gör du till Försäkringskassan.

Dessutom kan du få ersättning från AFA Försäkring. Det gäller om du är anställd hos en arbetsgivare som har kollektivavtal eller om arbetsgivaren har tecknat försäkring hos AFA. Även egenföretagare omfattas om man tecknat försäkringen. 

Du kan få ersättning för kostnader som sjukvård, läkemedel, resor till läkarbesök, skadade kläder, glasögon och liknande. I vissa fall kan du även få ersättning för sveda och värk. Om besvären kvarstår efter 18 månader kan du få ersättning för ärr och/eller medicinsk invaliditet.

För att få pengar från AFA Försäkring måste du göra en anmälan. Det gör du lättast på afaforsakring.se. Om du har ett läkarintyg, ta fram det – där finns uppgifter som du kan behöva för din anmälan. Om du gjort en anmälan till Försäkringskassan ska du bifoga en kopia på anmälan.

Tips:

Kolla vad du får i ersättning om du blir skadad eller sjuk. www.ersattningskollen.se

AFA Försäkring ger mer 

Avtalsförsäkringarna kompletterar de lagstadgade försäkringarna och ger en extra ekonomisk trygghet vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. AFA Försäkring ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK och försäkrar anställda inom den privata och statliga sektorn, kommuner, landsting, regioner och vissa kommunala bolag. Mer information på www.afaforsakring.se