Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

Fredrik simmar för bättre livskvalitet

För Fredrik von Weisz är simning så roligt att han på fritiden lär andra konsten att crawla. Annars lockar havet utanför Sardinien, men också skärgården.

Publicerad:

Geologen som reste sig från dataspelet och började simma. Ungefär så gick det till när han i plugget ville förbättra sin fysiska kapacitet.

– Jag var helt otränad och kunde som de flesta andra bara simma bröst, så jag gick en kurs i crawl och upptäckte en ny värld som delvis förändrade mitt liv.

Han är inte värsta träningsnörden, utan nöjer sig med två till tre simpass per vecka. Nästan lika ofta tränar han på gym.

– De bästa upplevelserna är på sommaren då vi är ett gäng som simmar i olika sjöar under ledning av en coach som peppar och ger instruktioner. 

Tidiga morgnar

Nu på vintern håller han sig inomhus och simmar tidiga morgnar i bassäng. Mellan två och tre kilometer blir det då. 

Fredrik von Weisz tävlar gärna i sjöar och vattendrag.

– Jag körde Vansbrosimningen tio kilometer i somras. Även om vi tävlar individuellt har vi i gruppen stor nytta av varandra. Lika mycket som simningen rymmer strategi och taktik är det en glädje att simma ihop. 

En fullmatad fika efteråt blir något av en belöning och smakar bättre än någonsin. Det gäller också att ersätta vätskeförlusterna.

Härlig känsla 

Men svettas man i vatten?

– Ja så är det, även om vattnet kyler, vilket gör att man inte svettas lika mycket som till exempel under en löptur.

Fredrik von Weisz slår särskilt ett slag för att simsemestra utomlands. Det är verkliga äventyr, där haven utanför Sardinien och Kroatien är favoriter.

– Även i skärgården är det fint att simma, särskilt i somras när det var så varmt i vattnet.

Vad driver dig att simma?

– Det är en bra sammanhållning i gruppen, där man mer stöttar varandra än konkurrerar. Sedan är det härligt att känna sig snabb, stark och vältränad.

Spränger berg

Det har han nytta av i jobbet som berggrundsgeolog, då han behöver vara flexibel och snabbfotad på berghällar och byggen. Uppdraget är bland annat att göra anvisningar inför sprängningar med hänsyn till bergarternas sammansättning, kvalitet och struktur. 

Så får du flyt i simningen

Gå en kurs i crawl. Med lite tur får du Fredrik von Weisz som tränare, i alla fall om väljer att träna med Stockholms Studenters IF. Många simhallar erbjuder simkurser. Träning ger färdighet och detaljerna måste hela tiden finslipas.

Den utrustning som behövs kostar ingen förmögenhet. Förutom badkläder tipsar han om simglasögon och badmössa. Våtdräkt anpassad för simning är också bra att ha när du simmar ute. Den gör att man blir några procent snabbare i vattnet. Med simfötter och paddlar för händerna går det ännu snabbare. Inget måste, men kan vara skojigt.

Finslipa crawltekniken på egen hand:
  1. Andas ut under vatten och andas in ovanför vatten.
  2. Vrid på huvudet åt sidan som om det satt fast på ett grillspett och låt sedan axlarna följa med i rotationen. Balans och stabilitet är nyckelord.
  3. Sträck ut tårna och håll benen raka i simriktningen. Tänk på att motstån- det i vatten är runt åttahundra gånger större än i luft.
  4. Kraften ska vara riktad rakt bakåt. Vinkla armbågen 120 grader och gör raka drag.
  5. Var försiktig med Youtube, ett tips är ändå ”Swim smooth”. Du kommer en bit på väg, men ännu längre med
  6. tränarhjälp.

Simning är skonsamt för kroppen, men ta hand om axlarna som utsätts för
påfrestningar. Styrka där och rygg-mage kan med fördel tränas på gym.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera