Frågor & svar
Nyheter

Hur överlever jag rötmånaden?

Rötmånaden är här med full kraft nu när regnen kommer och fuktigheten ökar. Då stortrivs mikroorganismerna som kan orsaka matförgiftning. En professor vid Karolinska Institutet ger goda råd om hur du undviker smittor.

Publicerad:

Hög luftfuktighet och varmare temperatur bidrar till en god miljö för mikrober att föröka sig, vilket ökar risken för matförgiftning. Matförgiftning kan orsakas av många olika virus, bakterier, parasiter samt även av mikrobiella toxiner/gifter. Vissa bakterier, såsom Salmonella och Campylobakter, som är vanligt förekommande i kyckling och annat kött, ökar bland rapporterade fall under sommarmånaderna.
De flesta matförgiftningar är okomplicerade och symtomen är relativt snabbt övergående, oftast inom ett till två dygn. Tips för att undvika matförgiftning: sätt in kylvaror i kylskåpet så fort som möjligt, var noga med handhygienen och tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat, håll rent på arbetsbänkar, diska skärbrädor och arbetsredskap noga, speciellt viktigt efter hantering av rått kött eller kyckling, servera ordentligt genomstekt och uppvärmd mat. Tillagad mat ska kylas av snabbt och sättas in i kylen så fort som möjligt. Tänk på att byta disktrasan ofta.

Anna Norrby-Teglund, professor i medicinsk mikrobiell patogenes, Karolinska Institutet.