Frågor & svar
Nyheter
Gunhild Rosqvist är professor i naturgeografi vid Stockholms universitet och föreståndare för forskningsstationen i Tarfala.Foto: Lars-Erik Liljebäck

Månadens fråga: Hur bidrar du till hållbar utveckling?

Sommarens hetta gjorde klimatförändringarna påtagliga, som att Kebnekaises sydtopp inte längre är högst i Sverige. Nu undrar vi vad du gör, både i ditt arbete och privat, för uppnå målet om ett hållbart samhälle? 

Publicerad:
Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

professor " Andreas Roiha" 2018-09-18

ett hållbart samhälle skapas främst genom ett aktivt arbetsmiljöarbete. har haft ett tidigare yrke som miljöchef. Där jag under åtta år var drivande i mitt miljöarbete. detta var inom svensk tillverkningsindustri. Där jag var tvungen att utbilda personalen i arbetsmiljöfrågor. hoppas andra människor har fått med detta i sitt tänkante om ett hållbart samhälle. genom vårat arbetsmiljöarbete blir dom industriella utsläppen skonsammare vilket i sin tur inte ger lika stora påfrestningar på kilamet och miljön. genom en bättre organitorisk arbetsmiljö. leder också detta förhoppningsvis till en bättre psykosocial arbetsmiljö. så den sociala trivsel på arbetsplatsen blir bättre. företaget jag arbetade för var även certifikerade enligt iso 9000 som är en miljöcertifikering som företag. Då miljöfrågan är väldigt påtaglig inom olika arbeten. lite sura miner kanske det blir inom personalen. då man som chef måste delegera andra personer vissa arbetsuppgifter och ett visst ansvar. vilket är påtaglig på ett företag för att kunna genomföra förbättringsarbete. i tex. arbetsmiljöfrågor. hemma har jag dock inte orkat tänka lika mycket på klimatfrågor som i mitt yrke. pga att man blir trött av att arbete. men dom personer som fortfarande kör bil till jobbet. kan jag rekomendera. att göra som jag gör är att börja idrotta på fritiden. så ni orkar att ta er till jobbet till fots. eller att ni köper en ny elbil för ett bättre utomhus klimat och miljö

Rebecca 2018-09-04

* Delar min lyxigt stora villa med tre inneboende. * Årskort på SJ. * Elbilspool. * Solceller på taket. * Odlar bin. * Handlar lokalt och second hand. * Yrke i hållbarhetsbranschen.

Emma 2018-09-03

Tänker på miljön i alla vardagsval, både på jobbet och hemma. Som exempel åker jag elcykel eller elbil när jag ska åka någonstans på jobbet och såklart tåg vid längre resor istället för att ta bilen. Ett exempel hemma är att jag minimerar avfallsmängden och plastanvändningen genom att byta ut engångs till sådant som kan återanvändas.

Selma 2018-08-31

Alla behöver ta sitt ansvar, företag och privatpersoner. Det funkar inte att säga att någon annan ska göra något innan man själv gör vad man kan. Själv cyklar jag, äter inte kött, undviker mjölk och ost och flyger inte. Försöker också lära ut detta till barnen. När de förstår varför man inte tar bilen så har de lättare att acceptera det och kan till och med driva på.

Ulrika 2018-08-31

Genom att bli medveten om vad företagen arbetar med beträffande hållbarhet kan jag som konsument efterfråga deras hållbarhetsarbete. Flera företag/branscher har skrivit under en färdplan för att aktivt arbete med hållbarhet och minska negativ miljöbelastning. Jag som konsument kan bli mer medveten och välja dessa företag eller efterfråga detta från fler företag. Jag som privatperson kan bidra i det lilla som gemensamt blir det stora.

Mats Brännström 2018-08-31

Har satt upp 26 sol-el-paneler på mitt fritidshus på Tjörn. Under maj,juni,juli producerade de över 3000 kWh och hittills har de sparat drygt 2,2 ton koldioxid.

Jaana 2018-08-31

Jag ska också rösta för ett parti som tar klimatproblemet på allvar. Jag har skaffat en elcykel som alternativ till bilen, och elcyklar till jobbet i ur och skur. Vi kör bilen på biogas så mycket som möjligt. Jag äter mindre kött och köper ekologisk mat. Vi har börjat förändra våra semestervanor och väljer tåg och bil i stället för flyg. Men allt detta känns ändå inte tillräckligt. Funderar på att engagera mig politiskt.

Anna G 2018-08-31

Försöker leva som jag lär och sopa framför egen dörr. Det har jag gjort sedan jag fångades av miljöintresset 1994 då jag arbetade med Agenda 21 och har fortsatt efter det på olika sätt och nivåer. Idag arbetar jag bl a med Agenda 2030. Jag pendlar till jobbet med tåg. Jag kör mindre bil och när jag kör, så kör jag fossilfritt. Cyklar och går mer. Väljer miljömärkt i den mån det går. Konsumerar mindre, handlar mer begagnat, upplever mer. Vår familj har mindre än en soppåse i måndaden med restavfall.

Albert 2018-08-31

Jag gifte mig fattig och har därmed inte möjlighet att konsumera utlandsresor, nya kök eller annan överkonsumtion. Därmed bör klimat avtrycket vara minimalt som en ren bonus. Men sedan tänker jag på annat än klimat som att inte kasta skräp omkring mig tex. I arbetet försöker jag ständigt följa de nya rönen samt ha en hälsosam skepsis mot nymodigheter som konstgräs etc.

Jens 2018-08-30

En bild från i somras: jag skulle ta bussen hem från arbetet när det plötsligt började strömma förbi mängder av bilar. Vi förstod att något hade hänt på E6. Under den knappa halvtimme som vi stod där roade jag mig med att räkna antal bilar med mer än en passagerare. Av ca 250 bilar var det bara 12 (!). Då har jag räknat bort alla firmabilar. Jag vet mycket väl att många behöver bilen för att hämta/lämna på dagis och alla andra ärenden. Men vi måste gå till oss själva och fråga oss vad vi som individer kan göra. Själv flyger jag inte längre inrikes och pendlar med buss och tåg tre timmar om dagen, och det i Skåne. Helt enkelt för att vi inte kan fortsätta att transportera oss som vi gör.

Åsa 2018-08-30

Jag tycker att frågan tar fokus från de stora bovarna i klimatfrågan: företagen. Vad jag som privatperson gör har mindre påverkan än vad tex Atlas Copco eller Astra Zeneca gör, och tills vi får en överväldigande majoritet av politiker som jobbar för att komma åt det så kommer effekterna av privatpersoners engageman vara lågt. Så det jag främst gör är att jag lägger min röst 9 september på ett parti som har en ordentlig klimatpolitik.
Kommentera