Frågor & svar
Nyheter

Månadens fråga: Hur firar du en hållbar jul?

Det lackar mot jul, granen ska pyntas och julmaten avnjutas. Nu undrar vi vad du gör för att jul- och nyårsfirandet ska bli hållbart med hänsyn till miljö och klimat?

Publicerad:

Kommentarer

Kenneth 2018-12-21

Jag äter mycket kött, lokal producerat/skjutit

Sofia 2018-12-19

Köp inte julklappar- annat än några få, helst begagnade, till barnen! I vår familj avskaffade vi julklappar för vuxna redan för 15 år sedan. Vi väljer ekologiskt ach mer vegetariskt till julbordet och köper Krav-märkt svensk gran när vi inte kan hugga en själv.

Mona 2018-12-19

Efter flytten från stora staden till lilla gården på landet älskar vi att stanna hemma (och behöver också göra det på grund av valet att ha lantbruksdjur). Vi går förmodligen någon eller några av vandringslederna som finns om knuten och njuter av skogens lugn. Eftersom maken är vegetarian så äter vi mestadels vegetariskt av egenodlade grönsaker, rotsaker och potatis och köpta bönor och nötter. Till det blir det eventuellt en öl eller ett glas ekologiskt vin. Jag kommer för ovanlighetens skull att unna mig några skivor gravad lax (hemgjord av kravmärkt lax) och kanske laga till en hemslaktad lammstek som jag bytt till mig av en kompis (anka mot lamm). I år har vi gjort ett fåtal egna praliner av ekologisk choklad med fyllning av egna bär. Lite men extra gott :D Vi köper vanligen inte julklappar till varandra men i år har jag inventerat makens kalsongförråd och köpte därefter kalsonger i ekologisk bomull åt honom. Vi firar inte med några barn så därför blir det inga ramaskrin för att det inte är säckvis med paket. Julen betyder inget för oss ur religiöst perspektiv och inte heller mycket på andra sätt. Med barndomens julstressade mödrar och mor-/farmödrar färskt i minnet har jag aktivt valt bort mycket av det som många upplever som julmåsten (dignande julbord, julklappar en masse och att resa till släkten) till förmån för nedvarvning, umgänge på tu man hand och utevistelse. Som en extra bonus blir det mer miljövänligt. Med andra ord inga uppoffringar - bara vinster!

Karin Kauppi 2018-12-19

Vi väljer i huvudsak vegetarisk mat. I julklapp blir det mest upplevelser, få saker. Nyårslöftet är ett flygfritt och köpfritt 2019!

Ann-Sofie 2018-12-18

Vi har i många år givit återbrukade och återvunna julklappar. Det fortsätter vi med. Barnets urvuxna leksaker blir jättefina presenter till småkusinerna och våra utlästa böcker uppskattas av andra vuxna familjemedlemmar. Till övriga ger vi biståndspresenter.

Lotta 2018-12-18

Äter inget griskött. Stannar hemma, ingen flygresa.

Melinda 2018-12-18

Käkar växtbaserad kost och slår in mina paket med insidan av bruna papperskassar!

Albert 2018-12-18

Inte alls misstänker jag. Men så vet jag inte riktigt vad som definieras som hållbar Jul heller. Men att prata vegoskinka nu blir ju bara löjligt, är det nångång man ska svulla på kött så är det ju nu. Men jag gillar traditionellt julpynt i halm iallafall och så håller man sig ju hemma. Alltså inga flygresor.

David 2018-12-18

Tåget till Åre. Vegetarisk mat. Endast fåtal klappar till de minsta.

Sofia 2018-12-18

Ingen materialistisk konsumtion, vegetariskt julbord, åka tåg till festtillfället och fortsatt ekonomisk stöttning till miljöförening som jag är medlem i.

Sara 2018-12-18

Inget kött. Bara julklappar till barnen varav en del begagnade. Inga berg med julklappar. Slår in julklapparna i jultyger från second hand. Resor med buss och tåg.

Mia Nilsson 2018-12-18

Vi köper lokalproducerad mat. Gör egen korv av älgkött, egenfiskad öring och röding från fjällsjöar. Bakar nästan allt bröd själv. Julklappar är nyttoprylar, och inte så många. God jul!

AnnaG 2018-12-18

Vandrar på julaftons fm med familjen, umgås, äter främst lokalproducerat och ekologiskt, ger varandra tid och aktiviteter/upplevelser tillsammans och mindre prylar - endast sådant som ändå behövs. Köper begagnat och återanvänder. Kör fossilfritt och njuter i naturen av längdskidåkning i fjällen. Ingen gran, återanvänt julpynt, mindre klappar. Skänker och säljer bort överflödiga prylar.

Peter 2018-12-18

Jag är ateist, så jag firar inte jul överhuvudtaget.
Kommentera