Frågor & svar
Nyheter

”Med bara a-kassa hade det blivit kärvt”

Att bli uppsagd från jobbet kan slå hårt. Tack vare Naturvetarnas inkomstförsäkring klarade Linnéa och hennes kollega försörjningen innan de fick nytt arbete.

Publicerad: Uppdaterad:

När en av finansiärerna hoppade av drog bioteknikbolaget ner på forskningen. Bakslaget för det aktuella läkemedlet kom i de kliniska prövningarna.

Linnéa, som väljer att vara anonym, var inte den enda som drabbades, utan alla tre som jobbade i det projektet blev uppsagda på grund av arbetsbrist.

– Det var förstås en stor besvikelse och det fanns en oro för hur vi skulle klara ekonomin. 

Jobb direkt

De hade jobbat flera år i företaget och hade rätt till tre månaders uppsägningstid. Under den tiden sökte de jobb. 

– En av mina kollegor fick jobb nästan omgående. För oss andra var det lite värre. Jag gick utan arbete och funderade på min framtid under nästan fem månader. 

– Som tur var hade företaget vi jobbade på kollektivavtal.

Den manliga kollegan som var aktiv på Linkedin blev kontaktad av ett startup-företag i Uppsala. Efter tre månader utan sysselsättning stod han på labbet igen. Det visade sig att de behövde anställa fler forskare till ett projekt.

– Nu jobbar vi båda två där, vilket är jätteroligt och vi har  nytta av vår biologikompetens, liksom erfarenheten från förra bolaget.

Hur klarade ni er ekonomiskt när ni var arbetslösa?

– Som tur var hade företaget vi jobbade på kollektivavtal. Det gjorde att vi båda fick hjälp av Trygghetsrådet för att komma vidare. Min kollega som uppfyllde kraven på fyllda 40 år och fem år i företaget fick också ekonomisk ersättning därifrån.

Men det gällde inte Linnéa som i dag är 39 år. Först tänkte hon att hon skulle få nöja sig med den rätt blygsamma ersättningen från a-kassan. 

– Jag blev jätteglad när jag förstod att Naturvetarna har en inkomstförsäkring som täcker upp 80 procent av hela min tidigare lön, som då var 44 000 kronor per månad.

A-kassa i botten

Som grund låg ersättningen från a-kassan på 20 025 kronor, som adderades med 15 000 kronor per månad från inkomstförsäkringen.

– Den var räddningen för mig, och inte minst en trygghet när jag inte visste hur lång tid det skulle ta innan jag fick nytt arbete.

Så även kollegan klarade sig bra ekonomiskt?

– Ja, men för honom var det lite annorlunda. Där var det Trygghetsrådet som fyllde på ersättningen från a-kassan upp till 70 procent. Resten, upp till 80 procent av tidigare inkomst, stod inkomstförsäkringen för.

I dag är de tacksamma för tillskottet från Naturvetarnas inkomstförsäkring.

– Bäst av allt är förstås att vi alla tre har arbete i dag. Och vi jobbar med det som vi brinner för: forskning och utveckling av nya läkemedel. 

Naturvetarnas inkomstförsäkring

  • Ger tillsammans med a-kassa 80 procent i ersättning av a-kassegrundande inkomst upp till 100 000 kronor per månad.
  • Ersättning utbetalas under max 150 dagar.
  • Gäller om du blir ofrivilligt arbetslös.
  • Du måste ha varit medlem i Naturvetarna i minst 12 månader.
  • Det finns ett arbetsvillkor, som innebär att du måste ha arbetat minst 80 timmar per månad i minst 12 månader under en ramtid på 18 månader.
  • Försäkringen upphör att gälla månaden innan du fyller 65 år.
  • Det är möjligt att teckna en tilläggsförsäkring som gäller ytterligare 180 ersättningsdagar
Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera