Frågor & svar
Nyheter

Naturvetarna välkomnar nytt förslag om strejkrätten

Parterna på svensk arbetsmarknad har kommit överens om ett förslag som säkerställer fortsatt strejkrätt då syftet är att uppnå kollektivavtal. Naturvetarna står bakom förslaget som arbetsmarknadens parter, däribland Saco, kommit fram till och överlämnat till regeringen.

Publicerad:

Förslaget innebär fortsatt strejkrätt då syftet är att uppnå ett kollektivavtal, även när en arbetsgivare är bunden av ett annat kollektivavtal. Det kommer även fortsatt vara möjligt för fackförbund att teckna kollektivavtal för sina medlemmar.

– Bland akademikerförbunden har det funnits en oro om att en eventuell lagstiftning skulle medföra väsentliga förändringar för akademikerfacken att företräda sina medlemmar på arbetsplatserna. Därför är det glädjande att Saco och de andra arbetsmarknadsparterna har fått till stånd en bred uppgörelse, säger Ivar de la Cruz, förbundsordförande för Naturvetarna.

Bakgrunden till överenskommelsen är hamnkonflikten i Göteborgs som lamslog verksamheten, vilket ledde till regeringens kritiserade Stridsåtgärdsutredning.

Den nya lösningen som parterna på arbetsmarknaden är överens om som ska kunna förhindra liknande konflikter framöver. Samtidigt innebär det inte ett betydande ingrepp i strejkrätten, vilket är farhågorna att regeringens Stridsåtgärdsutredning skulle innebära. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson välkomnar förslaget och menar att det är fullt genomförbart.

– Att parterna kommit överens om en balanserad lösning är det som är själva grunden i svenska modellen, och denna överenskommelse är ett bevis på att den fungerar, säger Ivar de la Cruz.

Johanna Rösth

projektledare webb

Kommentarer

Kommentera