
Hur får vi alla att vissla på väg till jobbet och tycka att de har världens bästa jobb? Några enkla knep finns förstås inte. Men kanske Svante Randlert kan hjälpa dig på vägen dit.
I dag är det möjligt att kopiera modeller för hur team och organisationer kan bli mer framgångsrika. Men en sak går inte att kopiera - medarbetarna. De är unika och kan göra skillnaden mellan ett mediokert resultat och excellens.
Det tog Svante Randlet fasta på när han talade för chefer i Naturvetarna på Leadership Friday. I över tio år har han gett råd till chefer om konsten att bli en attraktiv arbetsgivare. I boken drömarbetsgivaren delar han med sig av sina erfarenheter och levererar 10 budord för att få medarbetarna att vissla hela vägen till jobbet.
- Den kanske viktigaste nyckeln till framgång är engagerade medarbetare, men långt ifrån alla är det.
Vad är då problemet?
- En ny arbetsmarknad kräver en ny syn på humankapital. Konkurrensen om kompetens ökar, och många organisationer upplever att de har problem att hitta rätt medarbetare.
Det menar han kostar arbetsgivarna mycket pengar där externa konsulter kallas in för att släcka bränder.
- Nya behov kräver nya kompetenser. Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras, och kunderna vill ha snabbare service till lägre pris. Det gäller både i privat och offentlig verksamhet.
Han drar paralleller till industrialismen då maskinerna var våra hjältar och servades och smörjdes noggrant.
- Medarbetarna borde få samma omsorg, men så är det sorgligt nog inte. Vi borde skruva på dem för att få dem att hänga med i utvecklingen och uppmärksamma dem så att de inte går sönder.
Drömarbetsgivarens 10 budord
1. Medarbetarna är allt
Nästan allt går att kopiera, men inte människorna i en organisation. Den faktorn kan bli en unik konkurrensfördel. Medarbetare får inte stagnera. Aningen är de under utveckling eller avveckling. Hitta rätt person, som väljer med både hjärta och hjärna. En arbetsgivare ska kännas rätt, och vice versa. Så använd mer känsla och mindre fakta i kommunikationen när du rekryterar.
2. Kompetens i dag och i morgon
Säkerställ att ni har den kompetens som behövs för att till exempel digitalisera det som går att digitalisera. Men tänk också tvärtom, att ha den kompetens för det som inte går att digitalisera. Alla har en personlig och en teknisk kompetens. Den personliga handlar om värderingar och attityder, och den andra om vad du kan. Anställ hellre personer för deras personliga kompetens och utveckla den tekniska.
3. Relationer med värden
Goda relationer är centralt för vårt välbefinnande. På jobbet är vi sammankopplade i ett oändligt antal relationer. Arbetsgivare borde satsa mer på relationer som är lyhörda, värdefulla och långsiktiga. Relationer måste tillföras värden hela tiden. Det duger inte med en kickoff en gång per termin eller ett medarbetarsamtal med samma tidsintervall. Öka budgeten för kaffe och bullar, eller något mer hälsosamt alternativ (redaktionens anmärkning). Det bidrar till god stämning och trevliga kollegor, och i förlängningen till goda relationer.
4. Kultur går före struktur
Många organisationer strukturerar ihjäl sina medarbetare. En viss struktur behövs förstås för att skapa trygghet. Att bygga kultur kräver mer. Samarbete och frivillighet är avgörande i en kultur. Enkla saker gör skillnad, som att du som chef ser medarbetarna i ögonen och frågar hur de mår, i stället för att skicka ut en webbenkät. I det ligger att du är tydlig med vad medarbetarna gör som är bra, och vad som kan bli bättre.
5. Fakta informerar, känslor säljer
Många chefer underskattar kraften i vad de själva säger. Effektiv kommunikation handlar om vad du vill förmedla och hur du vill att informationen ska tas emot. Bra kommunikation bygger på pentagonens fem hörn: snabb, enkel, tillgänglig, värdefull, och tydlig.
6. Att göra det lilla extra
Engagerade medarbetare levererar mer än vad som krävs av dem. De gör det för att de vill det, och inte måste. Skilj på engagemang och nöjdhet. När alla är nöjda händer oftast ingenting. Engagerade medarbetare är sporrade att driva verksamheten framåt. Undersökningar visar att de engagerade medarbetarna skapar de mest lojala kunderna.
7. Utveckling och förbättring
Det har aldrig varit så dyrt att inte förbereda sig för morgondagen. De flesta vill utvecklas på jobbet, och en driven medarbetare som inte utvecklas slutar. När medarbetare växer, då växer också organisationen. Var tolerant för misstag, som ibland kan leda till utveckling.
8. Sluta sminka grisen
Hur sann är bilden av din organisation? Känner medarbetarna igen sig i beskrivningen? Om inte tvätta bort sminket. Starka varumärken är de som levererar på sin image och där förväntan och löfte ligger nära varandra. Kom ihåg att alla på din arbetsplats är ambassadörer och bidrar till varumärket.
9. Det ni har som inte andra har
Ta reda på era konkurrensfördelar och kommunicera dem. Vad kan ni som arbetsgivare erbjuda som inte era konkurrenter har?
10. Mät för att förstå
Att mäta och följa upp i syfte att kontrollera är ingen bra idé. Gör det i stället för att förstå hur det går och vart ni är på väg. Mät det som gör skillnad. När det till exempel gäller kommunikation har mottagaren alltid makten att tolka. Här måste effekten mötas. Ta reda på om informationen gick fram och hur den togs emot, liksom vilka känslor och reaktioner den framkallade.