Frågor & svar
Nyheter

Så funkar det... Löneenkäten

Så här fungerar löneenkäten som är öppen att svara på nu!

Publicerad:

Vad ska vi ställa för frågor?

Vi går igenom de standardfrågor som återkommer varje år om exempelvis din lön i oktober och förmåner, samt om du haft årets lönerevision. Vissa år tar vi fram riktade frågor som förbundet ska arbeta vidare med i till exempel en rapport. Utifrån detta definierar vi vilka medlemsgrupper som ska få enkäten.

Informationsmaterial tas fram

Vilket huvudbudskap ska vi lyfta fram och hur ska e-postutskicken utformas? Sedan några år översätts informationen till engelska för att flera ska kunna svara. Runt 600 medlemmar svarar på engelska varje år.

Löneenkäten landade i din mejllåda den 22 oktober

Har du inte fått den? Kolla i skräpposten i din mejl. Vissa arbetsgivare skruvar åt e-postfilter så att mejlet inte kommer fram eller spärrar enkätsidor. Då är det värt att testa öppna enkäten på mobilen eller hemma. Om du inte fått enkäten kan du även svara genom att logga in på här.

Svara på enkäten

Ange den månadslön du har i oktober. Har du inte fått din lönehöjning för året kan du vänta med att svara till november/december, annars svarar du den gamla lönen och anger att den inte är reviderad.

Bekräfta och uppdatera

Att bekräfta eller uppdatera dina uppgifter om sysselsättning är också en del av enkäten, till exempel vilken arbetsgivare du är anställd hos, din befattning och utbildning. Det frågar vi efter för vi ska ha ett uppdaterat register så att vi kan ge dig bästa service. Uppgifter om lön och anställning behandlas endast av statistikansvarig och presenteras inte på individnivå. Här kan du läsa om hur vi på Naturvetarna hanterar personuppgifter.

Vi påminner dig om att svara!

Vi förstår att det kan bli lite tjatigt, men det är för att det behövs så många svar som möjligt för att få tillförlitlig lönestatistik. Får du enkäten även om du är arbetssökande eller student ska du alltid klicka på länken ändå, men du behöver bara bekräfta din nuvarande sysselsättning och behöver inte svara på frågor om lön.

Enkäten stänger innan jul

Stort tack till dig som svarat! Nu börjar Naturvetarnas statistiker att bearbeta statistiken. Löner presenteras utan koppling till individer och aldrig om det är färre än fem individer inom urvalsgruppen för att inte ge missvisande resultat. Ca 20 000 medlemmar har svarat på enkäten minst en gång de senaste tre åren.

Ny lönestatistik uppdateras i Saco lönesök i början av 2019

Det är en toppenförmån som alla medlemmar kan dra nytta av inför lönesamtalet! I Saco lönesök finns även chefslönestatistik från över 30 000 akademikerchefer. Till Saco lönesök. 

Statistiken används även till arbetsmarknadsinformation

Till exempel presenterar vi siffror på vilken sektor som naturvetare och olika utbildningsgrupper arbetar inom, vanliga befattningar, arbetsgivare, huvudarbetsområde och huvudarbetsuppgifter. Det är bra inspiration om du vill ta nästa steg i karriären!

Svara på löneenkäten! Med några klick bidrar du till värdefull lönestatistik och arbetsmarknadsinformation för naturvetare.

Johanna Rösth

projektledare webb

Kommentarer

Kommentera