Frågor & svar
Nyheter
Du kan vinna boken Omval! Vi har fem stycken att lotta ut, du delta genom att mejla redaktion@naturvetarna.se vad du vill läsa mer om i tidningen Naturvetaren.

Sommartid är omvalstid

Om du inte leder dig själv kommer nån annan att göra det. Ta en funderare på om ditt egna ledarskap är hållbart – för dig själv!

Publicerad: Uppdaterad:

Det moderna arbetslivet är öppet, gränslöst och påverkar livet på ett annat sätt än förr. Idag finns också större möjligheter att förändra sin situation. Anna Iwarsson, folkhälsobildare och författare, menar att var och en behöver bli tryggare i att leda sig själv åt det håll man önskar gå. 

– Om du fick välja, skulle ditt liv fortsätta på samma sätt som idag? Skulle du behålla dina rutiner? Ha kvar samma jobb?

Bättre version av sig själv

Hennes erfarenhet är att många önskar en förändring. Det handlar inte om att kasta ut det gamla och bli nåt helt annat, utan att få en bättre version av sig själv. 

Genom att ompröva sitt nuläge kanske du vill göra något helt annat, utbilda dig eller vara kvar på arbetsplatsen men med helt nya uppgifter. Eller så inser du att är du väldigt nöjd. Och gör du det, så ökar ditt välmående. 

– Om du däremot kommer på att en situation inte är hållbar, men ändå inte ändrar något, då är det också ett val du gör.

”Berätta för någon annan om dina tankar, så kommer du lättare vidare”

Denna insikt lägger fokus på en själv och det egna agerandet, istället för på situationen eller på ”någon annan”. Många pratar om vad de skulle vilja göra ”sen” eller vad de drömmer om, istället för att göra det. 

Boken Omval är en metod, med ett antal steg att följa. Anna Iwarsson liknar det vid ett medarbetarsamtal – med sig själv. Först en självskattning, sedan blicka framåt och sedan gå till konkret handling. 

Kroppen som resurs 

Vad skiljer Omval från andra självhjälpsböcker? Jo, boken inkluderar den egna kroppen som en resurs. Att promenera, vara i naturen, eller träna är viktigt för att nå fokus och harmoni. 

– Rörelse gör dig mer kreativ, fokuserad och hjälper till att förstå dig själv. 

Anna Iwarsson poängterar att det är skillnad på att längta till något och att vilja lämna något. Om drivkraften är att komma bort, vet man inte vart man ska. Men vet du vad du längtar till får du lättare att hålla fokus på dig själv. Sommarsemestern är en bra omvalstid.

– Passa på att ompröva ditt nuläge så att du får perspektiv på hur du vill inta hösten. 

Hon har jobbat som mentor i 30 år och uppmanar alla att berätta för någon annan person om sina tankar. Detta hjälper till att sortera och komma vidare i utvecklingen. 

– Jag uppskattar när jag blir kontaktad av läsare som står vid ett vägval. Det är fascinerande och kul att se hur de använder boken med understrykningar och post-it-lappar. 

En vanlig återkoppling hon får är att ”det är skönt att komma i mål”.

 

Kommentarer

Kommentera