Frågor & svar
Nyheter

Chefsfrågan: Hur får jag lönesättningen att fungera?

Jag vill belöna goda prestationer och öka lönespridningen bland mina medarbetare. Men det är lättare sagt än gjort. Hur kan jag använda lönesamtal för att uppnå mina mål?

Publicerad:

Att sätta individuell lön är en utmaning för många chefer. Det är betydligt lättare att fördela ett begränsat löneutrymme jämnt bland arbetstagarna eller att dela ut en i förväg fastställd procent. Men erfarenhet visar att verksamheter utvecklas om arbetsgivaren kan premiera goda arbetsinsatser. De flesta arbetstagare uppskattar individuell lönesättning, för att de vill bli sedda på arbetsplatsen som individer. Det ger även en utvärdering av det egna arbetet.

Individuell lön bygger på

  • Att du som chef har identifierat vad som är goda prestationer, i grupp och individuellt på arbetsplatsen.
  • Att du sätter dig in i medarbetarnas arbete.
  • Att prestationer som identifierats som "goda arbetsinsatser" kommuniceras med medarbetarna som individuella mål för var och en.

Chefen bör se till att få en samsyn med medarbetarna på lönesättning. Då är det betydligt lättare att sätta individuell lön, som en återkommande utvecklingsprocess för varje anställd. Det är också viktigt att medarbetarna förstår att individuell lönesättning inte innebär att chefen har rätt att sätta vilken lön hen vill utan löneutrymmet också spelar en stor roll.

Kommentarer

Kommentera