Frågor & svar
Nyheter

Coachning ledde till nytt jobb för Stefan

Stefan Klinter fick jobb som forskare på ett startup-bolag efter intervju- och cv- coachning.
– Naturvetarna lärde mig hur arbetslivet funkar i Sverige, säger han.

Publicerad:

Stefan Klinter kom till Sverige som utbytesstudent för tio år sedan. Planen var att återvända till Tyskland efter studierna. Men så blev det inte då han träffade sin blivande fru här.
Som biotekniker var han fast besluten att doktorera och hittade en tjänst på KTH, där han i en annan forskargrupp hade gjort sitt exjobb.

– Det började bra, men jag fick inte det stöd jag behövde när min handledare flyttade utomlands efter några år. Det gjorde att jag inte kunde göra de publiceringar som krävdes, bland annat för att projekt avbröts i förtid.

Blev inte bättre

När han för tre år sedan såg att situationen inte blev bättre tog han en första kontakt med Naturvetarna. 
– Jag fick bra information om mina chanser på arbetsmarknaden om jag skulle göra ett studieuppehåll. I Tyskland väger PhD-titeln tungt när man söker jobb. Här är ofta kompetensen viktigare, beroende på vad det är för tjänst.

Efter barnledigheten kom han tillbaka till KTH i början av det här året. 

– Känslan var att ingen brydde sig om min framgång. Jag hade tappat tron på min handledare och ville inte längre vara där. 

Återigen kontaktade han Naturvetarna. Han kände sig lite osäker på hur han skulle förklara ett studieuppehåll i cv:t och samtidigt framhålla de kompetenser han hade tillägnat sig som doktorand.

– Några bra tips vid cv-coachningen var att lyfta fram den kompetens som är relevant för tjänsten och anpassa ansökan till de olika tjänsterna. I de personliga breven skulle jag ge tydliga exempel från tidigare jobb där mina styrkor och kompetenser kommit till nytta. 

Hoppas på fortsättning

I nästa steg fick han intervju-coachning.

– Vi diskuterade vilka frågor som kan komma upp under intervjun och vad man bör svara på, och inte. Jag funderade på starka och svaga sidor, liksom vilka mina drivkrafter är.

Och det gick bra. Han sökte fyra jobb och blev erbjuden två. I dag är han forskare på det lilla startup-företaget Salipro Biotech och har kontrakt för ett år framåt.

– Jag trivs jättebra och hoppas på en fortsättning. Mina kunskaper om membranproteiner passar perfekt här på Salipro Biotech. 

Företaget har utvecklat en upphovsrättsskyddad nanomembranteknik som stabiliserar membranproteinerna och gör dem tillgängliga för läkemedelsutveckling. 

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera