Frågor & svar
Nyheter

Expertfrågan: Får jag ledigt för begravning?

Jag undrar om jag har rätt till betald ledighet för att gå på begravning? Det är en närstående vän som har gått bort. Gäller samma regler för eget bröllop och andra högtidsdagar, typ om man fyller 50 år?

Publicerad:

Svaret kan vara antingen ja eller nej. Vilka möjligheter du har beror på var du jobbar och vilket kollektivavtal som gäller där, om det nu finns något sådant. Men det kan också finnas ett lokalt avtal eller en policy som reglerar saken. Fråga din arbetsgivare eller fackliga förening på arbetsplatsen om vad som står i det lokala kollektivavtalet.

En policy kan finnas även hos den arbetsgivare som inte har något kollektivavtal. Så hör efter med din arbetsgivare. Många arbetsgivare brukar bevilja tjänstledighet eller permission, kort ledighet med lön, när det gäller en nära anhörigs begravning. Vad som anses vara en nära anhörig regleras ofta i kollektivavtal.

Vad det gäller bröllop, 50-årsdag och andra högtider så kan främst bröllop och begravning vara reglerade i kollektivavtal eller i en policy hos arbetsgivaren. Det är inte helt ovanligt att den anställde i så fall har rätt till betald ledighet för eget bröllop och egen 50-årsdag. Andra högtidsdagar brukar inte regleras i avtal men du har alltid rätt att söka ledighet som semester för alla typer av bemärkelsedagar och högtider. Däremot är ju alltså inte arbetsgivaren alltid skyldig att bevilja ledigheten.

Här kan du hitta de kollektivavtal som gäller där många av våra medlemmar arbetar. 

Åsa Lindgren, ombudsman