Får du chansen att arbeta i ett annat land - ta den. Du får erfarenheter som du inte skulle fått hemma och kan innebära ett skutt i karriären. Det ger också personlig utveckling att lära känna ett nytt land inifrån.
Vägen till ett utlandsarbete kan se olika ut. I din anställning i Sverige kan du bli utsänd av din arbetsgivare. Om du själv söker jobb utomlands och är lokalt anställd blir villkoren lite annorlunda. Jobben hittar du hos organisationer som Sida, Business Sweden, Nordiska investeringsbanken, OECD och FN:s olika organ. Arbetsförmedlingen och sociala medier är andra tips.
Inom EU och EES har du rätt att jobba utan arbetstillstånd. Vissa länder ställer krav på uppehållstillstånd. Inom Norden är friheten större. Som svensk kan du bosätta dig och arbeta utan krav på uppehålls- och arbetstillstånd. Ska du jobba utanför EU och EES behöver du däremot arbetstillstånd. Kontakta det aktuella landets ambassad i Sverige för att få veta hur du ansöker om arbetstillstånd.
Jobba i annat nordiskt land: Naturvetarna har ett samarbetsavtal med våra systerorganisationer i de nordiska länderna. Kontakta dem i frågor om villkor, lön, pension och annat som har med anställningen att göra.
Var noga med kontraktet. Det är olika regler för bland annat skatter och socialförsäkringar om du är utsänd av ett svenskt företag eller om du är lokalt anställd. I vilken valuta lönen ska utbetalas, försäkringar, pensioner och vad som gäller för din medföljande partner bör regleras i kontraktet, liksom villkor för hemresa. Ta hjälp av Naturvetarna innan du skriver på.
Håll koll på pensionen. Här är det lätt att gå i fällan och komma tillbaka hem utan att pension har tjänats in. Var noga med att spara alla pensionsbesked och anställningsintyg. Om du jobbar i ett land som Sverige inte har någon pensionskonvention med måste du vara extra påläst. Hör med Pensionsmyndigheten om vad som gäller i det aktuella landet.
Skatteregler är en djungel. Därför är bästa tipset att kontakta Skatteverket för vad som gäller för just dig. Ibland kan det behövas att ta hjälp av en skatterådgivare. Glöm inte att räkna med den kostnaden i budgeten för utlandsflytten.
Vilken lön ska du ha? I ett första steg jämför du lönen med den lön du skulle ha fått för ett motsvarande jobb i Sverige. Väg in om det är dyrare att leva i det land du ska bo. Jämför också lönen med andra utlandsanställda. Ta gärna en allmän diskussion med Naturvetarna om lön.
Vad händer med a-kassan och andra socialförsäkringar? Som utsänd inom EU och EES eller Schweiz är du som regel kvar i det svenska socialförsäkringssystemet i ett år. Om du är lokalt anställd är du i normalfallet ansluten till det landets a-kassa. Kolla upp med svensk a-kassa vad som gäller innan du lämnar den. Ta också en kontakt med Försäkringskassan för att få veta vad som händer med till exempel sjukförsäkring och föräldraförsäkring.
Tillbaka hem. I ditt kontrakt ska det framgå vilken hjälp du kan få med att planera hemresan och vilka rättigheter du har. HR-avdelningen brukar ha koll på det. Du bör få en introduktion om du kommer tillbaka till din gamla arbetsplats. En klok arbetsgivare ser i samråd med dig till att dina erfarenheter kommer till nytta.
Text: Lars-Erik Liljebäck