Frågor & svar
Nyheter
Äldre bild från Göteborgs universitet, där Catarina Mörck jobbar.

"Oftast glad, men aldrig rädd att säga ifrån!"

En riktig glädjespridare som både höjer stämningen med sitt glada humör och lyfter frågor som kan vara svåra att ta upp i kritiska lägen. En riktig klippa och jag vet ingen som förtjänar en tårta bättre!

Publicerad:

Så säger Ingrid Johansson om sin kollega Catarina Mörck. De jobbar båda på Göteborgs universitet, Catarina som administratör för doktorander, nyblivet arbetsmiljöombud och så nu Månadens naturvetare!

– Jag blev jätteglad, och alldeles rörd av motiveringen, säger hon när hon får höra utnämningen.

Hon instämmer i att hon oftast har ett glatt humör, och att hon aldrig är rädd att föra fram sin åsikt även om den är ”obekväm”.

– Att kunna ställa sig upp på ett möte och säga ifrån om något är fel, det tror jag kommer lättare ju äldre man blir, säger Catarina Mörck.

Finns inget att förlora

Hon säger att om man vill åstadkomma en förändring finns det inget att förlora. I sin roll som arbetsmiljöombud tänker hon ta tag i vad som behövs, som stress och konflikter. Hon trycker på vikten av att lösa konflikter tidigt så att situationen inte eskalerar.

Många doktorander mår dåligt. Oro för framtiden är en orsak till detta, akademin är en tuff värld och inte så lätt att lyckas i, säger Catarina Mörck. Här är det viktigt att få folk att berätta om de inte mår bra, hon tror att mörkertalet dessvärre är stort.

– Jag är själv en av de forskare som har tvingats lämna akademin, berättar hon.

Efter att ha doktorerat gjorde hon en postdok utomlands. Tillbaka i Sverige igen fick hon startbidrag från Vetenskapsrådet. Efter några år fick hon inte forskningsanslag längre, blev tvungen att lägga ner sin forskning och tänka om på sin framtid. Hon prövade på att vara lärare i ett år men på grund av den extremt höga arbetsbelastningen beslöt hon sig för att söka annat jobb och fann då administratörstjänsten på Göteborgs universitet.

Tårtan får hon avnjuta i kollegornas sällskap – grattis Catarina Mörck och lycka till med uppdraget som arbetsmiljöombud hälsar Naturvetarna!

Kommentarer

Kommentera