Frågor & svar
Nyheter

Oskar jagar naturupplevelser

Med en jägarexamen kan Oskar Garli ägna sig åt jakt på ett ansvarsfullt sätt. Nu utbildas en ny kull jägare med bidrag från Skogsakademikerna, som är en professionsförening inom Naturvetarna. 

Publicerad:

Oskar Garli är uppvuxen i en jägarfamilj, men det var först på Skogsmästarskolan som intresset för jakt väcktes på allvar.

– När jag fick bidrag med drygt hälften av avgiften till kursen, som leder till jägarexamen, slog jag till direkt. Mycket förmånligt att få den chansen.

”Mycket förmånligt att få den chansen.”

Med en jägarexamen kan han söka vapenlicens och får använda egen bössa. Tidigare har han bara kunnat delta på jakt utan att själv skjuta.

– Det här ger en extra dimension, att sitta på passet och sikta in ett djur i kikarsiktet. Annars gillar jag helheten, att vara ute i skogen med fika och umgänge. Det blir en härlig stämning i jaktlaget.

Viltvård

Oskar Garli går fortfarande och väntar på den första fullträffen.

– Den kommer, säger han lugnt. Man vill gärna bidra till den viltvård som vi jägare bedriver.

Han förklarar att älgstammen inte får växa sig för stor, både för att hålla nere betesskadorna och minska risken för trafikolyckor. Vildsvinen är för många i dag och behöver skjutas av. Inte minst jordbruket är hårt drabbat av vildsvin som bökar i åkrarna och äter upp skörden.

Den typen av kunskap fick han med sig från kursen. Vapensäkerhet och jaktetik var andra bärande delar i den teoretiska undervisningen.

– Vapen måste hanteras med försiktighet. Konsekvenserna av slarv kan bli ödesdigra. Det gäller också att förvara vapnen på ett säkert sätt så att de inte hamnar i orätta händer.

Får inte chansa

Han förklarar att djuren måste behandlas på ett juste sätt och att man inte får chansa. Skotten måste döda, och inte skada. Ett skadeskjutet djur innebär stort lidande.

Därför måste jägare vara duktiga skyttar, vilket bevisas i praktiska prov i skjutning med både hagel och kula.  Licensen ger rätt att jaga bland annat älg, vildsvin, kronhjort och björn.

Så sent som i helgen var Oskar Garli på rävjakt. Han sköt ingen själv, men en i laget fällde en räv.

– Räv jagar vi för att värna småviltet, som hare och skogsfågel.

Måste du ha jägarexamen som skogsmästare?

– Det är ett stort plus att ha i yrkeslivet, och nära på ett måste för att bemötas med respekt och vara med i snacket.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera