Hur ska nyttan med facket kommuniceras? Det sökte studenterna i Naturvetarna svar på i Almedalen.
För Lovisa Vilhelmsson är det självklart att engagera sig fackligt. Hon brinner för arbetslivsanknytning och psykisk hälsa, som är årets fokusfrågor för Naturvetarnas studentråd.
– De sakerna hänger ihop. Har man koll på arbetslivet och vad utbildningen leder till mår man bättre, säger hon övertygande.
Hon har en färsk kandidatexamen i nutrition på Karolinska institut och ska nu läsa fristående kurser om kost ur ett beteendevetenskapligt och kulturellt perspektiv.
– Min bild av arbetsmarknaden är fortfarande lite diffus. Många satsar på en akademisk karriär och doktorerar. Även den framtiden är oviss eftersom tjänsterna inom akademin är så få.
Monique Ion pluggar också till nutritionist och är övertygad om att Naturvetarna har en viktig roll för studenter.
– Möjligheten att bli coachad i karriären är guld värd. Detsamma gäller det stöd man kan få när det är dags att söka jobb. Det handlar både om att skriva cv och att lyckas på intervjun.
Utmaningen är att kommunicera det till dagens unga.
– Det finns ett stort engagemang hos generation Z, alltså de som är födda på 2000-talet. Undersökningar visar att de inte vill låsa upp sig i föreningar, utan jobbar hellre med sakfrågor. När ett projekt är avslutat går de vidare till nästa, säger Helena Edén, som studerar trädgårdsvetenskap på SLU i Alnarp.
Sociala medier är en kanal för att nå naturvetare.
– Där borde vi vara mer synliga än i dag och lyfta naturvetare. Många av våra medlemmar är experter i aktuella frågor, som klimatet, liksom vård och hälsa, säger kemisten Dianna Zeleskov, som nu läser biokemi på Uppsala universitet.
Att erbjuda nätverk för naturvetare är viktigt för Leila Hussein, fysikstuderande på Stockholms universitet.
– Jag tror också att vi har en roll i att bemöta fake news, säger hon.
Vad var bäst i Almedalen?
Dianna Zeleskov
– Alla seminarier som handlade om våra fokusfrågor. Det var också spännande med seminariet om att rena avloppsvatten, kopplat till vattenbristen. Utan att vara ölfantast gillar jag idén att brygga öl på renat avloppsvatten.
Leila Hussein
– Jag gillar atmosfären och att möta andra engagerade människor. Seminariet som handlade om att fånga in koldioxid från atmosfären var särskilt intressant. Att avskilja och lagra koldioxid kan bli en viktig pusselbit för att klara klimatkrisen.
Lovisa Vilhelmsson
– Mötesformen tilltalar mig, att folk från olika sektorer kan mötas och diskutera en fråga eller samhällsproblem från olika perspektiv för att komma fram till gemensamma lösningar.
Monique Ion
– Att man kommer nära politiker och andra beslutsfattare. Det är lätt att nätverka här. Hur naturvetare ska kommunicera sitt budskap och ta större plats i debatten om bland annat hållbarhetsmålen, satte avtryck hos mig.
Helena Edén
– Fantastiskt att vara i en miljö där alla är engagerade och vill lära nytt. För att till exempel klara målen i Agenda 2030 behövs tvärvetenskaplig forskning och samverkan mellan forskare och journalister för att nå ut till allmänheten.