Frågor & svar
Nyheter
Forskarna Emily Chamberlain och Kristin Strandberg företräder Naturvetarnas medlemmar i förhandlingarna med arbetsgivaren.

Sobi lägger ner forskningen

Trots att läkemedelsföretaget Sobi går som tåget är avsikten att 88 tjänster inom forskning och utveckling ska bort. Nu är det skarpt läge i förhandlingarna, där de lokala fackklubbarna försöker rädda kvar så många som möjligt.

Publicerad:

Det var i juni som de anställda på ett stormöte fick besked om att Sobi ska ändra strategi och avveckla 88 tjänster.

– Det kom som en blixt från klar himmel i ett läge där företaget går bra, säger Emily Chamberlain, ordförande i Saco-föreningen, som tillsammans med kollegan Kristin Strandberg och den lokala Unionen-klubben sköter förhandlingarna med arbetsgivaren.

Trots att de företräder alla anställda i Sobis styrelse fick de information om beslutet att lägga ner forskningen bara en vecka innan. Enligt Medbestämmandelagen, MBL, är företaget skyldig att informera facket.

Kom in sent

Facket har inte fått möjlighet att komma med synpunkter om till exempel hur man skulle kunna säkerställa kompetensen innan beslutet var fattat.

– Processen har inte fungerat på ett sätt som vi hade önskat. Vi ville komma in tidigare och bidra med lite andra perspektiv, säger Kristin Strandberg, som påpekar att man inte gjorde någon riskanalys innan beslutet var fattat.

De förklarar att de delar som försvinner är hjärtat i företaget och har funnits med under hela resan i de olika bioteknikbolag som har funnits i olika konstellationer genom åren. Senast var det Swedish Orphan och Biovitrum som gick samman och bildade Sobi.

I ett pressmeddelande säger företaget att fokus ska ligga i senare skeden, där man från uppstarts och andra bioteknikföretag köper in produkter som är närmare marknaden. I linje med det har Sobi köpt ett läkemedel mot en ovanlig sjukdom från ett schweiziskt företag som finns på den amerikanska marknaden. Planen är att det läkemedlet ska lanseras i Europa.

Hitta bra lösningar

De fackliga förhandlingarna har nu återupptagits efter sommaren.

– Vi har två mål i förhandlingarna. Det ena är att hitta tjänster för medarbetarna som vill stanna i den nya organisationen, vilket också HR vill. I nästa steg handlar det om att komma överens om bra lösningar för dem som lämnar, säger biokemisten Emily Chamberlain.

I det känsliga förhandlingsläget är de förtegna om hur det går. De är ändå optimistiska och har fått bra stöd från kollegorna.

– Här finns så mycket kompetens, som nu blir tillgänglig för andra arbetsgivare. Jag är övertygad om att det kommer att lösa sig för dem som blir uppsagda, säger civilingenjören Kristin Strandberg.

Som förtroendevalda har de fått möta människor i kris, där många känner sig maktlösa.
– Vårt budskap har varit att söka de nya tjänsterna. Varje medarbetare som vill stanna och vi kan rädda kvar är en seger, säger de samstämmigt.

Var i chock

De påpekar att människor reagerar så olika på den här typen av beslut. Vissa är kvar i sorgearbete, medan andra går vidare.

– Vi var också i chock, men fick gå in i arbetsläge direkt för att stötta våra medlemmar. Det är ett stort ansvar och inget vi trodde skulle hända när vi tog på oss ansvaret att jobba fackligt.
Deras fokus har legat på att få processen att fungera på ett så korrekt sätt som möjligt, och göra medlemmarna rättvisa.

Flera av de anställda har redan sökt sig från företaget. Emily Chamberlain är en av dem. Hon har fått jobb på ett medtech-bolag.

Palle Liljebäck

chefredaktör