Frågor & svar
Nyheter

Ta hand om dig och ditt företag under ledigheten!

Det är vanligt att företagare inte tar ut de 25 semesterdagar som anställda har rätt till. Många vågar inte säga nej till kunder, eller har svårt att få ihop det ekonomiskt.

Publicerad:

Men det är viktigt för hälsan att ta semester, vila ut och komma tillbaka med nya krafter. För att göra det möjligt, se till att ta rätt betalt under hela året. När du gör kalkyler över exempelvis ditt konsultarvode, ha i åtanke att intäkterna ska täcka för minst 25 dagar semester per år. Sätt gärna av medel under hela året för att kunna täcka upp under de semesterveckor då du inte kan ta nya uppdrag.

Se över vilken period det generellt är semestertider i din bransch och planera in din semester då. Då kan du undvika att hamna i en situation där du måste tacka nej till uppdrag och förlora framtida kunder.

Checklista för att din semester ska fungera

Intäkter

Vet du om alla kunder betalar i tid under sommaren? Har du tillräckliga medel avsatt så att du har råd att ta semester?

Fakturor

Skapa rutiner, om du inte redan har det, för att betala fakturorna under semestern.

Kunderna

Det är ofta viktigt att känna till kundernas behov i förväg. Förbered även dina kunder i god tid på att du ska ha semester och när du är tillbaka. Informera även om vad du hinner med innan din semester. Det samtalet kan du till och med använda som kundvård - ring runt till dina kontakter, berätta att när du ska vara ledig och önska glad sommar!

Lön och skatt

Planera för löneutbetalningar och skatteinbetalningar i förväg.

Mejlsvar

Ordna med automatiskt mejlsvar. Bestäm dig för hur ofta du tänker kolla mejlen, och berätta det i automatsvaret.

Mobilsvar

Ordna med automatiskt mobilsvar. Tala in ett nytt tillfälligt meddelande i mobilen om du inte är nåbar hela tiden.

Ledarskap

När du inte är på plats måste det vara uttalat vem som tar din plats. Detta måste vara en person som förmår att agera vid behov. Se till att hen alltid kan nå dig, även när du är ledig. Detta gäller främst dig som har anställda.

Teknik

Vi är oerhört teknikberoende i dag. De system och den teknik som ditt företag använder måste fungera, och support för detta måste fungera även mitt i semesterperioden.

Kommentarer

Kommentera