Frågor & svar
Nyheter
Foto: Magnus Glans

"UGL har en speciell plats i mitt hjärta"

Karin Stenström ville lära sig mer om hur grupper fungerar, liksom få större kännedom om sig själv. Då passade Naturvetarnas UGL-utbildning för förtroendevalda som handen i handsken!

Publicerad:

Fem dagar. Sextio intensiva timmar. Tolv främlingar med olika bakgrunder från hela landet.

– Det var en ynnest att få gå utbildningen, möta så fina människor och ta emot alla kloka insikter, säger hon.

Alla har vi olika ”ryggsäckar” som styr våra beteenden. Att stanna upp, bara vara här och nu och fundera gav otroligt mycket. Möjligheten att verkligen grotta in sig i styrkor, svagheter, drivkrafter och varför man tar olika beslut var intressant.

– Jag ville suga åt mig så mycket som möjligt och reflektera över både mitt eget och gruppens agerande.

Våga blotta sina svagheter

En insikt var att gruppen som oftast är starkare än individen. Den insikten gav lärdomen att om man vågar vara öppen och erkänna sina svagheter och brister, så får någon annan möjlighet att kliva in, ta initiativ och därigenom växa.

Till vardags är Karin Stenström projektledare på SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Hon är även ordförande för Saco-S där, och sitter med i SACO-S representantskap för Naturvetarnas räkning. Hon möter många olika grupper hon ville ha verktyg för sitt ledarskap och här är UGL-erfarenheten till stor nytta.

Hon uppskattar de verktyg som UGL-ledarnas förmedlade om feedback, konflikthantering, uppgiftslösning samt gruppens funktion kontra individuella behov. Karin Stenström tror att upplevelsebaserat lärande är en bra utbildningsform som passar många, istället för att läsa sida upp och sida ner.

Ducka inte

För varje moment tycker hon att man kan ställa sig frågan ”hur kan detta hjälpa mig i rollen som ledare?”. Alla sätter sina egna mål och man har därför inget att ducka för. Karin Stenströms mål var att dela med sig, vara en aktiv lyssnare, ha roligt, må bra men även att kunna säga stopp om något inte kändes bra.

Före utbildningen funderade hon över vad deltagarna skulle komma att ”utsättas” för och var rätt nervös. Ändå tyckte hon att det kändes bra direkt från start.

– Jag är tacksam för den möjlighet jag har fått. UGL kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.

UGL-bubblan

Hon tycker att det är en värdefull utbildning, som stannar kvar i minnet och som är värdefull för alla, även för de som inte har som mål att vara ledare. Den är utvecklande både professionellt och på hemmaplan. Efteråt hade hon känslan av att vara i en bubbla som nästan var lite svår att kliva ur.

Karin Stenström ger högsta betyg både till nätverket hon fått i form av andra fackliga företrädare, och miljön på Ladviks kursgård. Hon ger all eloge till ledarna Erik Palmqvist (Naturvetarna) och Anders Berndt (SRAT).

– Jag är jätteimponerad av att Naturvetarna ger den här utbildningen.

Nu jobbar hon på att både leda och följa mer. Hon tar till de verktyg hon har fått genom att lyssna mer, be om feedback samt reflektera över vad som händer i en grupp och varför.

Gänget från utbildningen har kommit varandra nära och har god kontakt. Tillbaka i sina ”vanliga” roller bollar de frågor med varandra och berättar om nya saker de har vågat testa.

– De är vänner som bor långt borta men bara är några knapptryck bort. Det känns som vi kan prata om allt.

Kort om Karin Stenström:
  • Utbildning: Biologi/kemi med matematik vid Linköpings Tekniska Högskola.
  • Tidigare jobb: Doktorandtjänst, forskning inom cellsignalering på njur- och hjärtmuskelceller vid Karolinska Institutet.
  • Nuvarande jobb: Projektledare vid SBU, en myndighet som har i uppdrag att göra oberoende utvärderingar av metoder och insatser inom hälso- och sjukvård, tandvård, samt för metoder och insatser inom socialtjänsten och området funktionstillstånd/-hinder, www.sbu.se.
  • Framtidsdröm: UGL-ledare om tio år för att ge tillbaka av det hon själv har fått med sig.
  • Därför ska du vara medlem i ett fackförbund: Tillgång till hjälp och stöd samt utvidgat kontaktnät- tillsammans gör vi skillnad.
  • Främsta anledning att vara fackligt engagerad: Möjligheten att påverka samt tillgång till utbildning och kunskap.
  • Intressen: Sport. Är fotbollstränare i Hammarby IF på min fritid.

Kommentarer

Kommentera