Frågor & svar
Nyheter

Vilken sparform ska jag välja?

Pengar som jag inte använder ligger kvar på mitt lönekonto varje månad. Inser att det är en dålig affär. Jag kan spara en slant varje månad då vi planerar att köpa ett hus om några år. Vilken sparform är bäst för mig?

Publicerad:

Att månadsspara är alltid bra! Du bör ha både ett buffertsparande för oförutsedda utgifter och ett månatligt sparande på längre sikt. När du påbörjar ett sparande är första frågan att ta ställning till vad du har för mål med ditt sparande? Exempelvis ett bostadsköp som i det här fallet.

En buffert eller pengar som ska användas de närmaste 1-2 åren ska stå på ett sparkonto, men för långsiktigt sparande urholkas värdet för varje dag som går då inflationen normalt är högre än sparräntan.

Månatligt fondsparande under fem år som investeras i både ränta och aktier kan vara ett bra alternativ för att sprida risken. För sparande på längre sikt är ett investeringskonto en bra ide.
Ta hjälp av en rådgivare om du känner dig osäker på vilka fonder du bör välja i förhållande till risken du är villig att ta.

Man kan generellt sätt säga -ju längre sikt du sparar på, desto högre risk kan du ta.
Låg risk = låg avkastning. Hög risk = möjlighet till högre avkastning
Historiskt har börsen i genomsnitt gett en avkastning på 8-10 procent per år vilket kan jämföras med sparkontot som i bästa fall ger knappt 1 procent i ränta.

Läs mer om ditt erbjudande som medlem i Naturvetarna på Danske Banks hemsida. 

Charlotte Löwenhielm
Client Manager Partnership Danske bank