Frågor & svar
Nyheter

Arbeta hållbart under coronakrisen

Coronaviruset gör att många jobbar hemma nu. För vissa funkar det bra, medan det för andra är en utmaning. Lisa Möller, karriärrådgivare och föreläsare i personlig hållbarhet, tipsar om vad du bör tänka på för att kunna arbeta mer hållbart på hemmaplan.

Publicerad:

1. Gräns mellan arbete och fritid

Sätt tydliga gränser mellan arbete och fritid, i den mån det går. Bestäm vilka tider du ska arbeta och när du ska ägna dig åt familj och hushållssysslor. Skapa en arbetsplats i hemmet som fungerar för dig, helst lite avskilt. Om ni är flera därhemma, kom överens om rutiner utifrån era behov och förutsättningar.

2. Vardagsstruktur

Upprätthåll en vardagsstruktur och planera din arbetsdag, det är minst lika viktigt när du jobbar hemifrån som på din vanliga arbetsplats. Stäng av notifieringar från mejl och appar så du kan hitta fokus i arbetet.

3. Rörelse

Rör på dig. Ställ dig upp och ta många pauser för att bryta stillasittandet. Byt arbetsställning då och då. Gör rörelseövningar hemma istället för på gymmet. Ta dig ut på promenad varje dag och tanka dagsljus. Varför inte testa digitala promenad-möten?

4. Planera in pauser

Hjärnan behöver pauser i arbetet, men det kanske inte kommer lika naturligt hemma. Planera in både korta mikropauser varje timme och längre pauser för lunch och fika.

5. Social kontakt 

Upprätthåll social kontakt med kollegor och chef via telefon, videosamtal och liknande. Boka in digitala fikapauser eller ”korridorsnack”.

6. Dialog med chef

Kommunicera med chefen om förväntningar och vad som gäller vid hemarbete. Se om möjligt till att få hem den utrustning som krävs. Kolla upp vilka försäkringar och regler som gäller. Chefen har ansvar för din arbetsmiljö även när du arbetar hemma.

7. Kompetensutveckling 

Se denna period som en chans till kompetensutveckling i digitalt arbete. Kanske du även får mer frigjord tid till kompetensutveckling genom digitala seminarier, läsning och reflektion.

8. Avkoppling  

Stäng av inflödet. Det är bra att hålla sig uppdaterad och informerad, särskilt i kristider, men inte all din vakna tid. Ta paus från nyheter och sociala medier emellanåt. Planera in aktiviteter som ger dig avkoppling.

9. Omtanke

Visa omtanke om dig själv och andra. Sätt rimliga krav på vad du ska prestera under rådande omständigheter. Ta inte på dig andras oro, men vi kan alla hjälpa varandra som kollegor och medmänniskor.

10. Reflektion

Ta dig tid att reflektera. Krisen har för många blivit en paus i ekorrhjulet. Kanske du får tid att reflektera över vad som är viktigt på riktigt. Passa på att skaffa nya hållbara vanor i vardagen.

 

Vill du ha stöd och skapa nya vanor för en mer hållbar vardag?

Läs mer om vår nya medlemstjänst SustaiNa.

Kommentarer

Kommentera