Frågor & svar
Nyheter

Årets geolog guidar i ur och skur

Emma Rehnström tar oss med på en svindlande resa i tid och rum. Vulkaner, jordbävningar och dinosaurier gör sig bäst i vackert väder, men hon ryggar inte för novemberregn, som har sin charm.

Publicerad:

Årets geolog är på väg till Bromölla när Naturvetarna ringer och gratulerar. Hon ska leda en digital guidning för medlemmarna i Geoforum Skåne. Hon har med sig en filmare som spelar in eventet.

– Coronan innebär inte bara nackdelar. Nu har jag chans att nå en större publik, som annars hade haft svårt att ta sig dit, säger Emma Rehnström.

Vädret är perfekt med sol och lagom värme.

– Allt blir enklare när det är fint väder, både för mig och besökarna, som då blir fler. Å andra sidan lämpar sig vintern bra för geologi. Då ligger berget naket utan vegetation och man kan se mer. Stenarna får ett annat skimmer när de är våta.

Glatt överraskad

Hon har inte helt hämtat sig från den fina överraskningen att bli vald till Årets geolog.

– Jag blev rörd över beskedet, det är en stor ära att få den utmärkelsen av sina kollegor. Det hade jag inte vågat hoppas på i min vildaste fantasi.

Prissumman på 25 000 kronor hamnar på privatkontot och inte in i hennes företag Geologica Consult AB.

– Det är förstås ett välkommet tillskott. Flera arrangemang har ställs in under våren, vilket gör att intäkterna har minskat.

Priset fick hon för sin förmåga att göra geologin populär för en bredare krets. Hon håller föredrag, guidar och gör utställningar. Ett av hennes projekt är att skapa en geopark i Skåne inom ramen för UNESCOs geoparker.

– Sådana finns i hela världen, men inte i Sverige. Det skulle öka intresset för geologi och dessutom få ut fler i naturen.

Vilka är dragplåstren?

– Här finns spår av vulkaner och jordbävningar, liksom dinosaurier i fossilen. Skåneleden går rätt igenom, där geoparken kan bli ett besöksmål för vandrare och cyklister, säger Emma entusiastiskt.

Se branta åsarna har inte så många år på nacken med geologiska mått mätt, bara runt - för mig svindlande - 50 miljoner år sedan.

Hon står på flera ben i sitt företag och har en stor bredd i sin uppdragsportfölj. Fältbesiktningar och prospektering ryms bland annat där.

– Jag gör mikroskopiska analyser av bergarter som ska bli ballast. Det är grus och kross som utgör grunden för våra vägar och annan infrastruktur.

Geologi som berör

Den disputerade geologen gillar tanken att kunskap om geologi har en vardaglig betydelse, som berör alla.

– Om det måste vi berätta för en större publik för att öka intresset kring ämnet geologi. Det har Emma bevisligen lyckats med - det tycker i alla fall kollegorna.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera