Frågor & svar
Nyheter
Bild av en kvinna som funderar.

Chefsfrågan: Hur blir jag en bra chef?

"Jag har gått många olika chefs och ledarskapsutbildningar där man ofta har fördjupat sig i en frågeställning eller ledarmodell. Men ibland har jag känt mig mer förvirrad efter kursen än innan. Finns det några enkla och bra tumregler att hålla sig till för att bli en riktigt bra chef?"

Publicerad:

Svar: Som i så mycket annat går det trender i ledarskap. Men det finns en modell som håller över tid. Den bygger på John C. Maxwells teorier om fem nivåer av ledarskap. För att komma till det högsta trappsteget (högsta nivån av ledarskap) krävs det hårt arbete och en stor portion självkännedom.

1. Position

Dina medarbetare följer dig inte för att de vill, utan för att de måste. Klargör vem du är, dina värderingar och vilket ledarskap du står för. Många chefer lyckas inte ta sig vidare från denna nivå och bör kanske fundera på om de verkligen vill eller skall vara chef.

2. Relation

Dina medarbetare följer dig för att de vill det. Du är genuint intresserad och ställer frågor för att lära känna dem. Du är positiv och bryr dig om. Men det räcker inte att vara trevlig för att uppnå resultat.

3. Resultat

Din kompetens och de resultat du uppnår i organisationen gör att folk vill följa dig. Men kom ihåg att det är resultat genom andra som räknas. Du samlar laget och skapar delaktighet kring en gemensam målbild. Du sitter i förarsätet, men låter andra växa och glänsa. Vill du själv glänsa kanske du bör fundera om du ska ha en annan roll än att vara chef.

4. Bidra till andras utveckling

På det här trappsteget följer människor dig för det du har gjort för dem. Här vågar du till och med ge rådet till en medarbetare att det är dags att gå vidare utanför organisationen för att personen skall växa ytterligare.

5. Respekt

Folk följer dig för att de respekterar dig. Det kan vara dags att lämna över stafettpinnen till en ny förmåga. Du får erbjudande om att bli referent och mentor, och får höra ”du är den bästa chef jag någonsin har haft”.
Det svåraste är att gå från första till andra trappsteget. Och har man kommit till fjärde trappsteget går det sista av sig själv. För att verkligen lyckas som chef får inte gruppen vara för stor. Mellan tio och tolv kan vara en optimal storlek. Jag har sällan sett goda resultat när arbetsgrupper varit för stora. Det beror främst på att man inte har tid att genuint intressera sig för varje individ.

Svar av Anders Sandvik, Chefsrådgivare vid Verto