Frågor & svar
Nyheter

Fler får mer när a-kassan blir dyrare

Den 1 oktober höjs avgiften till a-kassan med 30 kronor till 140 kronor per månad. Skälet är att den som blir arbetslös får högre ersättning än tidigare. Kom ihåg att man måste vara med i a-kassan för att inkomstförsäkringen ska gälla.

Publicerad:

Fler får mer i plånboken när ersättningen i a-kassan höjdes i våras. För att hålla igång ekonomin och mildra effekterna av coronapandemin förbättrades villkoren i a-kassan. Dessa förbättringar kommer åtminstone att gälla året ut.

– Den höjda dagpenningen är orsaken till att avgiften höjs, säger Annika Stenberg, marknads- och kommunikationschef på Akademikernas a-kassa.

Höjt tak

Taket ligger nu på 1200 kronor per dag, mot tidigare 910 kronor per dag, under de hundra första dagarna. Dessutom sänkte man tröskeln in i a-kassan. Nu räcker det med att ha varit med i a-kassan under tre månader för att få ersättning.

Ännu ett starkt skäl till att vara med i a-kassan är inkomstförsäkringen som ingår i medlemskapet för yrkesverksamma i Naturvetarna.

– De hänger ihop. Man måste vara med i a-kassan för att få ersättning från inkomstförsäkringen som fyller på a-kassan och ger 80 procent av hela lönen för de flesta.

Kvar nästa år

Det mesta talar för att den höjda ersättningsnivån kommer att behållas 2021.

– Vi tar höjd för det, även om ett osäkert politiskt läge kan ändra på det. Desto mer troligt är att medlemsvillkoren återgår till det som gällde tidigare, alltså 12 månader, spekulerar Annika Stenberg.

Om den högsta dagpenningen återställs till det som gällde före pandemin kommer av allt att döma även avgiften till a-kassan att sänkas.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera