Frågor & svar
Nyheter

Hur mycket borde jag spara till pension och hur funkar avdragsrätten?

Som företagare är det lätt att försumma sin pension. Hur mycket borde jag spara för att få lite guldkant som pensionär? Och hur är det med avdragsrätten?

Publicerad:

För att du ska få samma pension som om du vore anställd behöver du betala in egenavgifter via företaget och skatt på din lön till den allmänna pensionen. Det gör du på inkomster upp till 44 892 kronor per månad (gäller 2020).

Som företagare får du inte tjänstepension som de flesta anställda har via sina kollektivavtal. I stället måste du själv spara till din tjänstepension. 4,5 procent av din inkomst är ett bra riktvärde för pensionssparande, vilket motsvarar vad de flesta anställda får inbetalt från arbetsgivaren.

Tar du ut en lön på över 41 750 kronor (gäller år 2020) i månaden, behöver du dessutom sätta av 30 procent av det överstigande beloppet till tjänstepensionen, för att få motsvarande pension som om du vore anställd.

Avdragsrätten ser lite olika ut beroende på företagsform. Om du driver aktiebolag och betalar in till din allmäna pension via bolaget har du rätt att göra avdrag med upp till 35 procent av lönen i din inkomstdeklaration. Avdraget får uppgå till max 10 prisbasbelopp. Ditt företag betalar arbetsgivaravgifter på hela lönen, men du slipper betala inkomstskatt på den del som motsvarar avdraget eftersom sparandet är avdragsgillt i din deklaration.

Men om du som enskild näringsidkare gör avdrag för pensionssparande sänker du ditt överskott, som den allmänna pensionen och många andra sociala förmåner grundas på. Undvik därför att göra avdrag för privat pensionssparande så länge du tar ut en lön som är lägre än 43 600 kronor i månaden (2020).

Kommentarer

Kommentera