Frågor & svar
Nyheter
– Det är kul att tänka på hur stor betydelse artikeln fick, säger Niina om artikeln i Naturvetaren som gav nya uppdrag.

Karolin och Niina älskar friheten

Att driva eget är en dröm för många. Natur- och kulturmiljövård gjorde drömmen sann för två biologer.

Publicerad:

2010 sjösattes Naturföretaget med Karolin Ring och Niina Sallmén vid rodret. Nu är de nio fast anställda och fem säsongs- och timanställda.

Vi har vuxit mycket, men medvetet sakta. Vi vill vara säkra på att kunna behålla våra värderingar och den känsla och kvalitet vi står för, säger Karolin.

De har anställt fler artexperter som inventerar insekter, fåglar och kryptogamer. Fler analyser inom GIS och ekosystemtjänster är också en satsning.

Två gånger tidigare har de varit med i Naturvetarnas tidning. Efter den första artikeln 2011 anlitade SCA dem för att inventera sina skogar på nyckelbiotoper, och de jobbar fortfarande med dem.

Det är kul att tänka på hur stor betydelse artikeln fick, säger Niina.

Nu är de så välkända och etablerade att de konkurrerar med större aktörer. De har kunder från både offentlig och privat sektor, och kommuner så väl som länsstyrelser skriver ramavtal med dem.

Täcker hela landet

För fem år sedan hade de inget kontor. Nu ligger kontoret mitt i Uppsala men merparten jobbar mest i fält. Niina och Karolin gör det i lite mindre utsträckning då de lägger mycket tid på planering. Naturföretaget finns i hela Sverige men har mest verksamhet i Mälardalen.

Att jobba i fält när man har barn och familj funkar bra, även om man ibland får räkna med att vara borta en vecka i taget. Ett kul sätt att se mer av Sverige.

Driva eget – blev det som ni trodde?

– Jag hade hört att det skulle vara tufft, och visst oroar man sig för olika saker ibland. Men vi har alltid klarat oss och fått lön. Med fler anställda har vi behövt fördjupa oss i problem som de stöter på. Så – fler att oroa sig för, säger Niina och skrattar.

Vad är det bästa med att driva eget?

– Att vi själva bestämmer vad vi vill jobba med och när, var och hur mycket, säger Karolin.

Vilket är favorituppdraget?

– Att vara utomhus mycket, och att inventera. Då får jag använda min biologkompetens och bara jobba på, säger Karolin.

– Det är bra med längre uppdrag där man kan fördjupa sig. En dag här och en dag där är lite tristare, tycker Niina.

Njuter av naturen

Två uppdrag fastnade de lite extra för. Ett gick ut på att följa upp skyddade områden, och hela uppdraget spenderade de i väldigt vackra omgivningar; betesmarker, ängar och rikkärr. Ett annat var ett forskningsprojekt för SLU på Öland och Gotland, där var det kul att bidra och se vad forskningen skulle komma fram till.

Hur bra de båda trivs med att jobba som de gör är tydligt. Att få driva sitt företag framåt med kompetent och lojal personal i ryggen är en lycka!

Under våren hade de planerat för ett stort 10-årsfirande för Naturföretaget. Situationen med corona gör att planerna ligger på is, men förhoppningsvis firar de längre fram istället. I övrigt har företaget hittills inte påverkats av corona.

Kommentarer

Kommentera