Frågor & svar
Nyheter

Månadens fråga: Hur jobbar ni med hållbarhet?

Nu vill vi ha in tips på saker man kan göra som är bra för klimatet och miljön. Det kan handla om allt från återvinning till att få fler att åka tåg i stället för att flyga på tjänsteresor.

Publicerad:

Kommentarer

Miljökonsult i Norrland 2020-02-03

Jag fick igenom att vi skulle få ekologisk eller svenskodlad frukt - bra för hälsan också! Vi har även ett system för återvinning som min kollega fixade. På min avdelning försöker vi välja nattåg och buss framför flyg och bil så ofta det går.

Anna 2020-01-29

Pensionsspara hållbart, svårt att hitta riktigt "hållbara" fonder i så fall kan aktier i t ex förnyelsebar energi vara ett alternativ, det är väldigt mycket pengar det handlar om så detta är något som gör stor skillnad!!

Tomas G 2020-01-22

Vi har börjat ifrågasätta arbetsgivarens täta byten av datorer. Negativa konsekvenser både för miljöresurser och för arbetsmiljön med långvariga systembrister är vår uppfattning. Statliga arbetsgivares miljöledning behöver ökat stöd från engagerade Saco-medlemmar.

Myndigheten 2020-01-20

Ledningen har beslutat om en hållbarhetspolicy som vi arbetar för att efterleva. Exempelvis väljer vi tåg över flyg i den mån det går. Alla förutom ledningen dvs 🤪...

Kia 2020-01-20

Inga direktiv från ledningen men gör lite småsaker själv...Släcker ner både dator och belysning vid hemgång. Inget i standby. Lämnat tbx papperskorg som ingår/skrivplats...Återanvänder kontorsmtrl istället för beställa nytt, egen fikamugg istället för att konsumera pappersmuggar...

Pernilla 2020-01-20

Försöker inspirera andra till bättre val genom att själv göra det, som helt växtbaserad kost, minimalt matsvinn, hämtar hämt-mat i egen låda, cyklar till jobbet, semestrar med tåg och cykel, lappar och lagar, återanvänder, köper det jag behöver och minimalt av vad jag vill-höver, Bokashikomposterar :)

Anna 2020-01-19

Vi har både en res- och matpolicy. Resor ska bara göras om de inte kan ersättas av videomöten, och om resor görs ska tåg eller kollektivtrafik användas i första hand. Vi har även en vegansk policy, framförallt av djuretiska skäl men också för att det är klimatsmart. Vår mässa är hållbarhetsmärkt och vi använder inget flask-vatten på event som ordnas inom organisationen. Vår shop har krav på hållbarhet gällande material på produkterna såsom vilken typ av bomull som används i tygkassorna. M.m.

Alex Eriksson 2020-01-18

I vår organisation har vi en hållbarhetspolicy där det bl a står att vi väljer tåg som färdmedel, vegetariskt/veganskt mat vid sammankomster samt videokonferens som alternativ till fysiska möten. Privat försöker familjen göra det samma. Vi äter animalier men håller nere på rött kött och väljer i den uträkning det går närproducerat och mat efter säsong. Vi äter matlåda dagligen. Sopsorterar och komposterar. Tar tåg eller cykel om det går. När vi kör bil kör vi på etanol. Handlar ofta second hand och ger bort upplevelser istället för saker, tex till jul och födelsedagar. Tips! Blogg och kokböcker från Portionen Under Tian om man vill äta klimatsmart, hälsosamt och billig samtidigt 😊

Anna G 2020-01-17

Systematiskt arbete, i verksamhetsplaneringen, uppföljningen och övriga styrdokument. Vi har en Agenda 2030-grupp internt från olika områdena med främst chefer. Kopplar till Miljökvalitetsmålen och globala målen enligt förbättringshjulet ( PDCA). Även vid externa event. Har en hållbarhetsvecka internt med föreläsningar och aktiviteter för att öka medvetenheten bland medarbetarna. Vara ett föredöme. Underlätta att fler cyklar till, från och i jobbet. Underlätta att kunna åka kollektivt i jobbet. Elbilar eller förnybart bränsle i tjänsten. Hållbarhetskrav vid inköp och upphandlingar.

Catarina 2020-01-17

Så mycket telefonmöten som möjligt och tåg på tjänsteresor. Tar alltid 1:a klass så funkar det fint att jobba. Byt inte ut möbler och annat för att det är omodernt utan använd det som finns, ett kontor behöver inte vara så stylat. Strunta i reklamprylarna, ingen vill ha en massa pennor och annat. Sluta sätt in en massa papper i pärmar.

Catherine 2020-01-17

Äter en helt växtbaserad kost Samåker Inget matsvinn

Hans Bjuringer 2020-01-16

Minska all konsùmtion.

Miljövän 2020-01-16

Lyssna på Johan Rockströms vinterprat på Sveriges Radio! Det måste vara den viktigaste informationen någonsin i historien, som förmedlats via radio. Sprid budskapet, så det når våra politiker! Lyssna, begrunda och lär!
Kommentera