Frågor & svar
Nyheter

Mat- och hälsoexperter på riktigt

Det finns många självutnämnda experter om dieter och vad man borde äta för att må bra. Nutritionister gissar inte, utan har kunskap på cellnivå om hur maten påverkar kroppen och folkhälsan.

Publicerad:

Lovisa Wilhelmsson är ordförande för Nutritionistföreningen och ser en del utmaningar för professionen.

Vilka frågor driver ni?

Frågor som rör nutritionister, som arbetsmarknad, kompetens och status i samhället. Vi deltar i samhällsdebatten genom debattartiklar, dela inlägg och sprida information om nutritionisters kompetens och kunskap på vår hemsida. Vi är ett nätverk för nutritionister och samverkar med andra aktörer.

Varför är er profession viktig i samhällsutvecklingen?

Nutritionister har viktig kunskap om kost och hälsa. Kompetensen behövs i samhället, men tyvärr känner inte alla potentiella arbetsgivare till oss.

Hur har ni lyckats i ert arbete?

Lyckas vi ro samarbetet med andra nutritionistföreningar i Europa i land kan arbetsmarknaden för nutritionister förändras till det bättre. Vi för även dialog med utbildningssamordnare för att utveckla och förbättra nutritionistutbildningarna i Stockholm och Kalmar.

Vilka framtida utmaningar ser ni?

Det är en utmaning att hitta jobb som nutritionist. Utbildningen behöver en bättre arbetslivsanknytning och arbetsmarknaden behöver större förståelse för vår kompetens. Utmaningen framåt ligger i att öka nutritionisters status i samhället. Det ska inte krävas en PhD för att kunna jobba som nutritionist.

Varför ska jag vara med i er professionsförening?

Du är en del av ett stort nätverk som utgörs av kompetenta nutritionister. Du erbjuds kompetensutveckling och kontaktskapande. Föreningen delar event, jobbannonser och matnyttig information för dig som är nutritionist. Vi är en relativt liten profession och behöver hålla ihop och stärka varandra.

Vilka är fördelarna med att vara en del av Naturvetarna?

Vi får tillgång till försäkringar och andra förmåner som man kan ha nytta av både under studietiden och yrkeslivet. Naturvetarna är det fackliga stödet som ger trygghet på arbetsplatsen och hjälp på arbetsmarknaden. Naturvetarna är också en väg till samhällspåverkan – genom facket kan vi lyfta viktiga frågor som rör nutrition, hälsa och hållbarhet.


Bra att veta om Nutritionistföreningen

Bildades 1983 som en ideell förening för nutritionister. Sedan 2010 är vi en professionsförening inom Naturvetarna.
Antal medlemmar är163 medlemmar år 2020.
Organiserar nutritionister, även kallade näringsfysiologer med akademisk utbildning inom nutrition, det vill säga sambandet mellan kost och hälsa. Både studenter och yrkesverksamma nutritionister är välkomna!

 

Lovisa Wilhelmsson, ordförande

Utbildning: Nutritionist med fördjupning inom idrottsnutrition. Har även studerat ledarskap, psykologi och idrottscoaching.

Jobb: Tillfälligt studerande till följd av pandemin.

Drivkraft för att engagera dig: Jag vet själv hur svårt det kan vara att hitta ett relevant jobb som nutritionist i Sverige. Därför engagerar jag mig för att hjälpa nutritionister att hitta sin plats i samhället. Som enad front kan vi hjälpa samhället att inse att vi nutritionister behövs. Tillsammans är vi starka.

Kopplar av med: Yoga, en promenad i naturen eller en bit god mat lagad med kärlek för både människa, djur och natur.

Oväntad talang: Känsla för latinska rytmer och höftskakande.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera