Frågor & svar
Nyheter

När naturen vinner över shopping

Var är alla människor? brukar jag tänka när jag är ute i skogen och springer eller bara njuter av lugnet. När jag har tankat energi därifrån tar jag en sväng till det lokala köpcentrumet. Då inser jag att det är här alla är. Shopping går före naturupplevelser.

Publicerad:

I dag är det glädjande nog tvärtom. Folk lockas ut i naturen som aldrig förr. Så till den milda grad att naturguider varnar för att besökstrycket är för högt. Enstaka individer gör sig av med skräp där de står. Andra gör upp eld och slänger fimpar, med bränder som uppstår i det torra fjolårsgräset.

Orsaken till rusningen ut i naturen stavas corona. Social distansering är självklar här, även om det börjar slarvas med avståndet. Här är den perfekta miljön för att bryta den sociala isoleringen. Termosen med fika är nedpackad och äntligen får man träffas på riktigt utan ett digitalt filter som står emellan.

Det är förstås positivt att folk hittar ut i naturen. Det skapar intresse för den artrikedom som finns där. Kanske man vill veta vad som skiljer en mossa från en lav, liksom namnet på den blommande släktingen till midsommarblomster. Blodnävan signalerar sin närvaro som om den vore sprängfylld med hemoglobin.

Den som en gång har tjusats över naturens rikedom vill värna den. Så ju fler som trampar på mjuka barrstigar och bestiger karga stenhällar desto större chans att våra skogar, fjäll och myrar kan bevaras.

För min egen del var det i den värmländska bärskogen som känslan för naturen föddes. Det var liksom självklart att varje sommar dra ut på myrarna och plocka hjortron. På köpet lärde jag mig att det är skvattram som ger myren sin speciella doft. Odon skulle inte förväxlas med blåbär och kråkbären hörde inte hemma i blåbärshinken.

Det ligger ett värde i att kunna sätta namn på olika arter, inte bara för att kunna kommunicera med andra. Något man känner igen och vet namnet på är de flesta mer benägna att skydda än en anspråkslös mossa som kan vara nog så viktig för det ekologiska systemet. När man inser det vill man också veta vad den mossan heter, kanske även på latin.

Och den som vill skydda naturen har ofta också ett intresse för hållbarhetsfrågor. Som genom ett trollslag är vi fler som vill bidra till att nå FN:s utvecklingsmål för hållbarhet.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera