Frågor & svar
Nyheter

Nya pengar till forskning

För att stärka Sverige som forskningsnation föreslår regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, att satsa totalt 3,4 miljarder kronor på forskning och innovation för 2021.

Publicerad:

– Det är ett glädjande besked i ett läge där Sverige behöver en långsiktig satsning på forskning och innovation för att klara framtidens utmaningar. Den frågan har Naturvetarna drivit länge i våra kontakter med politikerna, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.

Det var i går som forskningsminister Matilda Ernkrans släppte nyheten om nya pengar i budgetpropositionen för nästa år och kommande år.

Vind i seglen för flaggskepp

– Helt rätt att stärka infrastrukturen, som databaser och biobanker, liksom flaggskeppen ESS, Max IV och Scilife Lab. Positivt också att basanslagen höjs och att man satsar på excellenscentra.

2024 blir det ytterligare en nivåhöjning i anslaget för forskning och innovation och det kommer då att uppgå till 3,75 miljarder kronor. Det innebär en rejäl höjning från de 38,5 miljarder kronor som beräknas gå till forskning och utveckling i årets budget.

Förbättra villkoren

– Med dessa förstärkningar är det ett gyllene tillfälle att förbättra forskarnas villkor. Det är inte rimligt att mer än var fjärde forskare och lärare på våra universitet och högskolor saknar fast anställning, säger Per Klingbjer.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera