Frågor & svar
Nyheter

Pererik vill ha drama i vädret

Att spå väder är inte meteorologen Pererik Åbergs melodi. Med avancerade beräkningar och sannolikhetslära tar han fram prognoser som han gör en show av i rutan.

Publicerad:

Han kom som ett yrväder en aprilafton... Ungefär så gick det till när meteorologen Pererik Åberg gjorde entré i teve. Han testade lite nya grepp och hade en ambition att förändra väderrapporterna.

– Men det gick inte hem i stugorna. Så här efteråt inser jag att det var lite studentikost.

Men skam den som ger sig. Han tog hjälp av kollegorna som gav konstruktiv feedback.

– Jag skickade ut ett mejl och bad om goda råd. Min önskan var att hamna rätt och utvecklas.

Prisad presentatör

Det gjorde han med besked. Bara några år senare fick han pris för sitt sätt att presentera väder. Han tillförde väderspråket en ny dimension efter inspiration från ekonomernas och sportnördarnas värld.

– Jag gillar ord och att skapa variation i sättet att uttrycka mig.

Men han är ingen vän av högtryck och vackert väder i mer än några dagar. Sedan vill han ha dramatik och växlingar.

– Vår roll är att berätta att något händer, så ett stabilt högtryck är något av helvetet på jorden. Under perioder av torka och lite nederbörd får vi i stället varna för bränder och låga grundvattennivåer.

Ser fram emot regn och åska

Så är läget när vi möts i en skogsdunge utanför svt-huset på Gärdet den första heta sommardagen i början av juni. En skogsbrand härjar strax söder om Stockholm och elden är ännu inte under kontroll.

Det står i skarp kontrast till novembers melankoli med dis och duggregn. Det menar han speglar svenskens kynne och då särskilt hans eget.

– Jag vill egentligen vara privat. Att jag blev en offentlig person var inget jag räknade med, utan det kom lite som en överraskning. I dag besväras Pererik inte av uppmärksamheten, utan svarar glatt när några barn tjoar på tv-kändisen.

Nu ser han fram emot att regn och åska drar in över helgen.

Kan du vara säker på det?

– Helt säkra kan vi aldrig vara, men prognoserna blir allt bättre, bland annat tack vare den datorkraft som finns i dag, vilket gör att modellerna blir skarpare.

Han beskriver prognoser som ett spel med sannolikheter. Därför är ett bra tips att följa flera vädertjänster.

– Vi använder både SMHI och ett europeiskt samarbete med vetenskapsmän som har sitt säte i Storbritannien. De gör prognoser för hela jorden och är världsledande.

Växlande molnighet

Meteorologin har kommit så långt att man kan göra prognoser för lågtryck innan de ens har uppstått.

– Däremot är det svårare att förutse vilken bana de tar och hur tidtabellen ser ut. Ju närmare de kommer i tid desto bättre exakthet i prognosen.

Som så många andra oroas han över klimatförändringarna och det som följer i spåren. Torka gör att vissa platser blir obrukbara på jorden och invasiva arter av växter och djur tar sig till Sverige.

Men väder handlar om närtid.

Hur blir vädret i sommar?

– Växlande molnighet är mitt standardsvar. Det bästa vädret får man vid kusterna, medan den som gillar växlingar med åskskurar får sitt lystmäte tillgodosett inåt landet.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera