Frågor & svar
Nyheter
Nikita föreläser om psykisk hälsa och är ansvarig för våra studentmarknadsförare ute i landet.Foto: Omid Amin

Nikita tipsar – Återhämtning under dagen

Känner du dig trött och slutkörd efter en dag med studier? Saknar du universitetets lokaler och småsnacket mellan lektionerna?

Publicerad:

En studie från Lunds universitet tipsar om tre sätt för återhämtning under dagen så att du får mer ork över till annat. Studien pekar på främst tre viktiga faktorer.

1. Skapa variation

Ha inte bara variation när det gäller dina uppgifter utan också i ditt tempo. Fokusera på de mer krävande uppgifterna under förmiddagen när hjärnan är utvilad och alert. De mer monotona uppgifterna till eftermiddagen då du börjar bli tröttare. Prova också att byta plats under dagen, så att du även varierar var du fysiskt pluggar.

2. Tid för gemenskap

I dessa tider kan det vara svårt att få tid för gemenskap då distansen mellan oss har blivit större. Men den är fortfarande lika viktig. Ta dig tid till att småprata med en vän, kursare eller familjemedlem mellan lektionerna. Att skratta och uppmuntra varandra under dagen har visat sig betyda mycket för återhämtningen.

3. Ta kontroll

Att ha en känsla av kontroll och hanterbarhet är viktigt, inte minst utifrån ett stressperspektiv. Att få chansen att göra klart en uppgift innan du påbörjar nästa var bland det viktigaste, vilket kan förklaras med att hjärnan blir trött av att hoppa mellan arbetsuppgifter hela tiden. Så försök att göra upp en lista på saker och uppgifter som ska göras under dagen. Därefter bockar du av vilket hjälper både dig och din hjärna att se resultat.

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent

Kommentarer

Kommentera