Frågor & svar
Nyheter

Vem ska du utmana?

Där satt den. Under rätt lång tid hade jag tänkt på att bli helt digital och inte längre få några räkningar i brevlådan, men kom liksom aldrig till skott. Jag slog vad med en kollega om vem som snabbast skulle göra den omställningen. Det satte fart på mig.

Publicerad:

Jag gick in på bankens webbsida och ändrade till autogiro så långt det var möjligt. E-faktura är ett hyfsat alternativ. Att få räkningar via Kivra är också okej. Man får koll och slipper missa fakturor, som kan innebära höga straffavgifter.

I dag känner jag mig som fri som fågeln. Behöver inte oroa mig över post som inte kommer fram i tid. Sedan är man ju inte mer än människa och man kan själv slarva bort viktig post när sorteringen på köksbordet inte fungerar.

Ännu en fin sak är att jag på köpet gör en insats för miljön. Det ligger i linje med vårt miljöledningsarbete - Mille -på Naturvetarnas kansli. Vår senaste aktivitet var just att medarbetarna skulle se över sina rutiner för att betala räkningar och gå över till digital betalning. Det passar bra i corona-tider när vi ändå inte kan göra något tillsammans. Annars är Mille lika mycket ett tillfälle för socialt häng som att minska klimatavtrycket eller annat som är bra för miljön. Som en bonus blir vi hållbara på ett personligt plan.

Autogiro är inte precis någon rocket science. Samma år som högertrafik infördes i Sverige 1967 såg autogiro dagens ljus. Så här mer än femtio år senare är det på tiden att fler gör slag i saken. Det är lätt som en plätt. Gå in på din banks hemsida, skriv in Naturvetarna på sidan för autogiro och följ instruktionen.

Jag var inte snabbast. Min högt ärade kollega fixade till sina räkningar digitalt en vecka före mig. Vem ska du utmana?

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera