Frågor & svar
Nyheter

Bästa pluggtipsen under pandemin

Hej alla tappra, envisa och socialt distanserade studenter. Vi i Naturvetarnas studentråd har tagit fram en lista över pluggtips som vi tror kan vara till hjälp i studierna, särskilt nu under pandemin, skriver Love Chrisson i sin krönika.

Publicerad:

1. Ta fram ett enkelt schema för varje dag så att du vet att du hinner gå igenom allt innan du ska skriva tentan. Var realistisk i din planering. Något annat leder bara till ångest.

2. Planera nästa dag innan du går och lägger dig. Du kommer igång snabbare med dina studier dagen därpå och känner mindre oro under natten, vilket gör att du sover bättre. Det är särskilt viktigt under tentaperioder.

3. Ta 5–15 minuter långa pauser med jämna mellanrum under studiepassen. Sitt inte koncentrerat längre än en till två timmar i taget. Överväg att använda Pomodoro-metoden.

4. Gör de mest utmanande uppgifterna på morgonen. Det är då de flesta är som bäst på att utföra intellektuellt krävande uppgifter och att ta till oss ny information.

5. Dela upp det du ska göra i mindre delar och sätt upp delmål. Om du har en benägenhet att prokrastinera, är detta en bra strategi för att hålla uppskjutandebeteendet i schack. Detta kan även underlätta förståelsen av komplexa koncept.

6. Sitt alltid vid ett bord när du studerar (helst i ett annat rum än rummet du sover i). Sitt aldrig och läs på en säng, en soffa eller på något annat du associerar med vila eller avkoppling. Försök också sitta med rak rygg när du pluggar.

7. Förklara gärna det du ska kunna inför tentan för andra -- att berätta för någon annan hur något ligger till förbättrar din egen förståelse av det som förklaras.

8. Involvera flera sinnen. Känn doften av till exempel kanel när du läser om ett visst ämne. På så vis blir det enklare för dig att minnas sakerna ifråga om du känner samma doft när du besvarar uppgifter som har med ämnet att göra under tentan. Det här neurobiologiska knepet bygger på att associationer är viktiga för oss när vi ska komma åt inlärd information på ett effektivt vis. Se bara till att du får ta med dig kanel eller motsvarande in på tentan.

9. Underlätta inlärningsprocessen -- var aktiv under föreläsningar och seminarier, ställ frågor och anteckna. Repetition är som bekant kunskapens moder. Experter inom området föreslår ofta att studenter ska repetera det de vill lära sig väl vid åtminstone fem* olika tillfällen -- precis efter. Om man gör detta på rätt sätt behöver man i princip bara snegla på ens anteckningar precis före tentan för att komma ihåg det mesta av det man förväntas kunna.

10. Belöna dig själv när du förbereder dig inför en tenta. Det hjälper dig att hålla motivationen uppe och ser därmed till att du förblir produktiv.

11. Lär dig nya saker på ett sätt som passar dig. Använd minnestekniker när du lär dig saker utantill. Försök diskutera sakerna med en vän (eller kanske med dig själv!) och fokusera på att förstå vad du läser istället för att bara lära dig sakerna.

12. Gör en sak i taget. Vi är dåliga på att göra flera saker samtidigt, så håll dig borta från mobiltelefonen och sociala medier medan du pluggar om du vill studera effektivt.

13. Din attityd är nästan allt. Om du inte verkar kunna motivera dig själv till att läsa något, låtsas att du är intresserad av ämnet, så blir allt enklare.

Bonustips

Bli duktig på Speed Reading! Det finns många resurser där ute som kan hjälpa dig att läsa fortare och samtidigt öka förståelsen.

Ha en fortsatt härlig vår i studieteknikens och hållbarhetens tecken,
Naturvetarnas Studentråd