Frågor & svar
Nyheter

Chefsfråga: Hur får jag alla medarbetare att bli engagerade?

Som chef har jag alltid haft en ambition att behandla alla lika, men känner att det inte riktigt funkar nu under pandemin när alla jobbar hemma. Jag märker att engagemanget hos vissa medarbetare har sjunkit. Vad ska jag göra för att vända den negativa utvecklingen?

Publicerad:

Det är lätt att tänka att man ska bemöta andra som jag själv vill bli bemött, men det är en myt att man som chef ska behandla alla lika. Vi är alla olika och har olika drivkrafter och behov, så försök i stället att behandla medarbetarna utifrån olikheterna. Däremot ska vi behandla alla lika när det gäller att visa respekt för varandra.

Hemligheten är att lära känna dina medarbetare och ta reda på hur varje individ vill ha det. Grundläggande är att alla vill bli sedda och bekräftade, liksom att deras kompetens värdesätts.

Enklast är att fråga dina medarbetare hur de vill ha det på jobbet, både nu när många jobbar hemma och i ett normalläge. Det ger också känslan av: ”Chefen lyssnar på mig”. Vissa vill ha regelbundna avstämningsmöten ofta, medan andra är mer självgående och föredrar att ha uppföljning och kontakt vid behov, eller mer sällan.

Ännu en myt är att alla triggas av pengar vid till exempel en extra ordinär insats. Då kan en blomma, biocheck eller en trerättersmiddag uppskattas mer. Men ta först reda på det och vilka intressen medarbetaren har, kanske du kan få inspiration av att veta var personen har sina geografiska rötter. Det visar att du är genuint intresserad av individen.

Detsamma gäller feedback. Fråga var och en hur de vill få återkoppling. Vissa behöver mer bekräftelse än andra för att hålla engagemanget uppe och prestera.

Att bara mötas digitalt kan också vara en källa till enformighet och tristess. Ställ frågan hur medarbetarna vill möta dig. Låt de själva bestämma om det blir en promenad, fika på stan eller i solen på terrassen.

Anders Sandvik, chefsrådgivare på Verto, som Naturvetarna har ett samarbete med