Frågor & svar
Nyheter

Inspiratören: Jenny breddar sin repertoar

Att ta rätt betalt är en av utmaningarna när Jenny Kirsten Bille startar upp sitt företag Andra Landskap igen med ny kompetens och nytt innehåll. Efter bra råd från Naturvetarna känner hon sig stärkt med goda argument.

Publicerad:

För Jenny Kirsten Bille är det en livsstil att driva eget. Hon är landskapsingenjören som spanar efter trender, nätverkar och hela tiden utvecklar sitt företag.


– Man måste älska sitt jobb, utan att det tar över ens liv. Det är en balansgång där struktur är en nyckel för att hålla isär arbete och fritid. Man får inte heller vara rädd för förändring, säger hon.

Drivs av nyfikenhet

Ännu en drivkraft för henne är att vara nyfiken på människor och lära nytt, både inom trädgård och andra områden. Efter att ha gått en i utbildning i kognitiv beteendeterapi är planen nu att jobba mer med trädgårdsterapi.

Idén föddes när hon och en annan företagare startade näringslivsuppropet i Malmö 2015. Syftet var att få nyanlända i arbete genom att matcha deras kompetens med arbetsgivarnas behov.

– Då jobbade jag med coachande samtal, en erfarenhet jag har med mig som trädgårdsterapeut. Jag har kommit igång lite med det, men jag bidar min tid nu under pandemin. Tanken är att erbjuda behandling både online och fysiskt i trädgård.

Sprider riskerna

Jenny är inte den som lägger alla ägg i samma korg. Hon ser till att ha flera uppdragsgivare för att öka tryggheten i företaget.

– Ett tips är att ha uppdrag i andra branscher vid sidan av. För mig har det handlat om att vara timvikarie och undervisa, både i trädgård och andra ämnen. Det ger en tryggare ekonomi och man slipper stressa för att jaga nya kunder.


Att ta rätt betalt är en annan utmaning. För att få hjälp med det kontaktade hon Naturvetarnas företagsrådgivning.

– Det stärkte mig och gav goda argument att ha med in i samtal om arvode. Det gav mig trygghet att ta rätt betalt för min kompetens. Ett sätt att räkna är att jämföra arvodet med kostnaden för arbetsgivaren om jag i stället hade varit anställd.

Föreläser om trädgårdshistoria

Närapå ända sedan examen för tolv år sedan har Jenny haft eget företag. Vägen in var att göra underhållsplaner för begravningsplatser i Malmö.


– Så här i efterhand inser jag att jag kanske hade kunnat ta mer betalt. Men jag var nöjd då. Med säkra och och längre uppdrag blir arvodet ett annat än vid tillfälliga jobb.

Vid sidan av det har hon hela tiden hållit föreläsningar om främst trädgårdshistoria, som är hennes specialområde. Den kunskapen kommer också till nytta när värdefulla historiska miljöer ska bevaras.

Läs mer om vår service till egna företagare

Palle Liljebäck

chefredaktör