Frågor & svar
Nyheter
Två tjejer springer på en äng mot ett vitt tält. En av tjejerna gör peace-tecken med fingrarna i luften.

5 tips till din hemester i sommar

Har dina utlandsplaner ställts in? Inte lyckats förnya ditt pass? Inga problem. Det finns mycket du kan upptäcka i Sverige. Vem vet, kanske upptäcker du till och med något nytt i din egen stad?

Publicerad:

Glamping med havet som granne

Även du som hatar att campa kan hitta kärleken till glamping. För det är något helt annat! Du sover bekvämt i ett stort tält med en mjuk säng och fantastisk utsikt. Du lagar mat mitt i naturen och har till och med en bekväm utomhustoalett. Några grannar syns inte till, bara du och tystnaden. Det finns flera olika platser som har glamping i Sverige. Mitt råd är att ta ett nära havet så du kan vakna varje morgon med ett dopp.

 

Staycation

När semestrade du i din egen stad sist? Kan du dess historia och har du utnyttjat de hotellen som ligger nära? Om inte, så prova! Det finns inget bättre än att bli nykär i sin egen stad. Eller varför inte hitta en plats nära dig att sova under bar himmel på? Att ta fram barnet i sig kan ge nya upplevelser som vuxen.

 

Bestig något av Sveriges högsta berg

Letar du efter en utmaning? Eller vill du ha något att skryta om inför kollegorna eller berätta om för barnbarnen? Då ska du ta dig an något, eller några, av Sveriges högsta berg. Är du sugen på 2096 meter över havet har du Kebnekaise, 2089 meter – Sarektjåkka, 2071 – Kaskasatjåkka eller det lägsta, Sielmatjåkka, på 2004 meter över havet. Du vet väl vad dom säger? Det är resan som är målet, inte målet som är resan.

 

Vandra

Är du sugen på att uppleva vackra fjällbyar, berg, sjöar och nationalparker? Då är vandringsleder något för dig. Kungsleden omnämns ofta som en av världens bästa vandringsleder och sträcker sig cirka 400 kilometer. Forskning visar att naturen har positiva effekter på vår hälsa. Den sänker ditt blodtryck, lindrar ångest och boostar ditt immunförsvar. Vill du ha en full vildmarksupplevelse packar du ned tältet. Annars finns ett bra utbud av fjällstugor. Så knyt skorna och ge dig ut på ett äventyr!

 

En resa genom historien

Har du rört vid ringmuren som slingrat sig runt Visbys innerstad sedan 1200-talet? Har du besökt någon av Ölands kvarnar? Har du satt din fot på ett medeltida klostergolv? Eller vill du helt enkelt känna dig som en kung eller drottning? Då kan en slottsweekend vara några för dig. Många icke adliga drömmer om att få bo på ett slott och lyxa till det lite extra. Oavsett destination så passa på att ta en guidad tur och suga in alla historier varje plats har att erbjuda. Hela Sverige är som en enda stor historiebok.

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent