Frågor & svar
Nyheter
Ung kvinna med ljust hår och ljusbrun skinnjacka lyfter upp sina glasögon på huvudet och tittar framåt/uppåt.
Foto: Colourbox

Fyra tips för att hitta drömjobbet

Redo för arbetslivet? Kom närmare ditt drömjobb med hjälp av våra fyra tips.

Publicerad:

Sommarjobb en perfekt ingång

Har du fått något sommarjobb än? Det är ett smart och enkelt sätt att knyta kontakter och bygga upp ditt nätverk. Sommarjobb ger dig eftertraktad arbetslivserfarenhet och gör dig mer attraktiv i en rekryteringsprocess. 

Lägg tid på att skaffa ett relevant sommarjobb där du faktiskt kan tänka dig att arbeta, så har du redan halva foten inne om jobbet blir ditt. Om inte så ta ett annat jobb, all arbetslivserfarenhet är ett kvitto på ansvarstagande!

 

Utöka dina nätverk

Det är lätt att tro att man inte känner någon alls som kan vara till hjälp med framtida jobb, men var inte så säker. Familj, vänner och kursare är en bra start. Kanske har du haft praktik eller jobbat extra där du kan fånga in tips? 

Linkedin är en plats där många arbetsgivare och rekryterare letar personal. Se till att ha en aktiv och uppdaterad Linkedin-profil och lägg till nya kontakter du känner. 

Att gå med i Naturvetarnas studentråd eller bli studentmarknadsförare är en annan väg att utöka ditt nätverk.

– Att vara studentmarknadsförare ger dig chansen att knyta nya kontakter och samtidigt tjäna en slant medan du studerar, säger Sarah Folcker, marknadsassistent på Naturvetarna.

 

Utforska arbetsmarknaden och hitta drömjobbet

Håll koll på din arbetsmarknad och vilka yrken som efterfrågas nu och i framtiden. På våra arbetsmarknadssidor finns inspiration med yrken bransch för bransch, trender som påverkar arbetsmarknaden och framtidsyrken för naturvetare.

Med hjälp av Sacos rapport om framtidsutsikter kan du se vilka kompetenser som har hög efterfrågan om fem år, klicka här för att komma till Sacos hemsida.

 

Är du målmedveten? Välj rätt kurser

Om du redan nu vet vad du vill jobba med – se till att välja kurser som gynnar din framtida roll. Titta i jobbannonser och se vad som efterfrågas. När det sedan är dags att söka jobb kan du stolt visa upp dina ämneskunskaper för arbetsgivaren.

 

Lycka till med dina förberedelser till drömjobbet! Vill du ha stöd från oss? Vi på Naturvetarna erbjuder CV-coachning, Linkedin-coachning och Intervjuträning.

Ellinor Molin

webbredaktör