Frågor & svar
Nyheter
Äldre kvinna med blont hår och blå luva ler in i kameran. Bredvid henne står en äldre man som ler och tittar på henne.

Höjd pension för akademiker: ”Alla tjänar på nya avtalet”

Ett nytt pensionsavtal är i hamn för naturvetare och andra akademiker som jobbar inom kommuner och regioner. Det ger chans till högre pensioner och träder i kraft den 1 januari 2023.

Publicerad:

Tanken är att det nya pensionssystemet ska uppmuntra rörlighet och göra det mer attraktivt att jobba inom kommuner och regioner. I själva verket är det en anpassning till de pensionssystem som gäller inom den privata och statliga sektorn.

– På sikt tjänar alla på det nya avtalet. I övergången från det gamla till det nya systemet finns det dock några förlorare, och det gäller de som har en sen lönekarriär. Men tre av fyra kommer att vinna på förändringen, säger Magnus Berg, ordförande i Akademikeralliansens förhandlingsdelegation.

Premien höjs rejält

Bakgrunden är att i dag har de som är födda 1985 och tidigare en så kallad  förmånsbestämd pension, som bygger på den lön man har de sista fem åren i arbetslivet. De som är födda 1986 och senare är redan inne i det nya systemet.

Nu påskyndas den övergången så att alla omfattas av en avgiftsbestämd pension, där arbetsgivaren varje månad betalar in en premie till medarbetarnas tjänstepension.

Premien höjs nu rejält från 4,5 procent till 6 procent för inkomster upp till 44 375 kronor. För lönedelar därutöver höjs premien med lika mycket, 1,5 procent, och hamnar på 31,5 procent av inkomsten.

– Det här ger ett mer överblickbart system, som är lättare att förstå, säger Magnus Berg.

Utgör en viktig del av den totala pensionen

Det tillsammans med premiehöjningen tror han kan locka nya medarbetare till kommunerna och regionerna i ett läge där konkurrensen om kvalificerad arbetskraft blir allt tuffare.

Hur stor pensionen blir i slutändan är svårare att ge några löften om. Pengarna placeras i fonder och styrs av börsutvecklingen.

– Historiskt har det varit en lönsam affär och ett bra sätt att förvalta tjänstepensionen, som utgör en viktig del av den totala pensionen, säger Magnus Berg.

Pensionsavtalet har tecknats mellan Akademikeralliansen, som Naturvetarna är en del av, och Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Sobona.

Palle Liljebäck

chefredaktör