Frågor & svar
Nyheter

Höjda CSN-räntor finansierar studiestödet

Har du jobbat minst åtta år har du möjlighet att söka det nya studiestödet inom ramen för nya LAS. Albert Ohlin, ordförande i Saco studentråd, ser problematiskt på hur man väljer att finansiera stödet. 

Publicerad:

CSN-räntan ska finansiera studiestödet

– Det är en oacceptabel princip och borde inte genomföras. Vi vill också se att kortare, anpassade kurser för yrkesverksamma finansieras genom särskilda medel. Då urvattnas inte den existerande utbildningen, som redan idag är underfinansierad.

– I grund och botten är det mycket positivt att människor får möjlighet att vidareutbilda sig genom hela arbetslivet. Många nuvarande studenter ser redan ett behov av att vidareutbilda sig i framtiden och många vill göra det på högskola eller universitet. Däremot är det viktigt att satsningarna inte sker på bekostnad av de studenter som väljer att börja studera relativt snabbt efter gymnasiet, säger ordförande Albert Ohlin. 

Omställningsstudiestödet är ett resultat av den LAS-uppgörelse som gjordes mellan facken och Svenskt Näringsliv. Lagen börjar gälla den 1 oktober 2022.

Ellinor Molin

webbredaktör