Frågor & svar
Nyheter
En hand som håller ett förstoringsglas över ett kontrakt.

Vad får jag inte missa i avtalet som underkonsult?

Ska du jobba som underkonsult åt ett större bolag? Se till att ha ett heltäckande och tydligt avtal att luta dig emot. ”Ett dåligt avtal kan bli en dyr historia” säger Anders Sandvik, företagsrådgivare på Verto AB, som Naturvetarna har ett samarbete med.

Publicerad:

Som underkonsult är du liten och kunden är stor. Därför är det viktigt att ha ett heltäckande och tydligt avtal att luta sig emot om det skulle uppstå oenighet. Underkonsultavtal kan se väldigt olika ut, från två rader på en pappersservett till långa juridiska texter som få orkar ta sig igenom.  Det är vanligt bland amerikanska bolag.

Ett dåligt avtal kan bli en dyr historia. Därför gäller det att vara lite kaxig och inte gå med på vad som helst. Vid till exempel fakturering vill kunden ofta ha trettio dagar på sig att betala och då helst i efterskott. Tipset är att att gå med på betalning inom trettio dagar men att kunden betalar i förskott, som justeras på nästa faktura. Det ger pengar in i företaget och bättre likviditet.

 

Ställ många frågor

Var tydlig med uppdragsbeskrivningen och vad kunden förväntar sig. Var gärna övertydlig och ta inget för givet. Ställ gärna frågan hur resultatet av ditt arbete ser ut när du har lyckats och när du inte har gjort det. Tydliggör också vem som står för dator, telefon, resor, ställtid och annat som behövs för att klara uppdraget.

Ännu ett tvisteämne kan vara vem som äger rätten till ditt arbete, som kan gälla ett dataprogram eller utbildning. Det ryms inom det som kallas för immaterialrätt.  Börja med att ta reda på vad du själv vill. Om du säljer rätten till  fri användning för kunden bör du bli kompenserad med ett högre arvode. Ett alternativ är att ta ut provision på till exempel 10 procent för varje såld vara eller tjänst.

Vill du vara på den säkra sidan innan du signerar skickar du avtalet till Naturvetarna, så granskar vi det och återkopplar till dig.

Palle Liljebäck

chefredaktör