Frågor & svar
Om oss >

Léon Chafik – Är golfströmmen på väg att kollapsa?

Globala uppvärmningen kan få golfströmmen att ändra beteende och även få havsnivån att stiga. Oceanografer Léon Chafik som regelbundet mäter Golfströmmen menar att ingenting i nuläget tyder på ett avstannande.

Vem är Léon Chafik?

Léon Chafik Är utbildad oceanograf och forskar på meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet. Under sin karriär har han varit gästforskare på utländska universitet i Norge och USA.
Framgångsrika forskare vinner priser, vilket Léon Chafik har gjort. Ett stolt ögonblick var när han fick ett stipendium av kungen för sina studier av hur haven och rymden hänger ihop. Han har också fått det prestigefyllda Craaford-fondens forskningsstipendier i geovetenskap.
I botten är han meteorolog och har en doktorsexamen i atmosfärsvetenskap och oceanografi.

 

 

Om golfströmmen tappar kraft

Klimatforskaren Léon Chafik vid Stockholms universitet som studerar olika klimatmodeller menar att det inte finns något som tyder på en kollaps i närtid.  Konsekvenseran av att golfströmmen skulle försvagas dvs att cirkulationen är på väg att gå från ett starkare till ett svagare läge kan få katastrofala konsekvenser som följd. 

 

Lyssna på Léon Chafik

Senast uppdaterad: